5 tips på Lugnåsberget
Lugnåsberget är Västergötlands minsta platåberg. Berget bjuder på storslagen utsikt över Kinnekulle, Billingen och Vänern. Men här finns också en spännande historia kring kvarnstensbrytning att upptäcka samt vackra naturupplevelser. Längst ner på sidan finns en karta över Lugnåsbergets sevärdheter att ladda ner som pdf.
Lugnåsberget ingår i Sveriges första Unesco Globala Geopark, tillsammans med 14 andra platåberg i Västergötland. Platåbergens Geopark låter dig upptäcka platåbergslandskapets fascinerande historia och geologi. Läs mer om Platåbergens Geopark.
1. Gå under jorden i Qvarnstensgruvan
Sedan 1100-talet fram till i början av 1900-talet har det brutits kvarnstenar i Lugnåsbergets gruvor och dagbrott. Det var munkar som kom till berget för att bygga ett kloster som födde traditionen att bryta kvarnsten när det visade sig att stenen inte gick att bygga med, men var perfekt för just kvarnstenar. Runt om på berget finns spåren kvar av kvarnstenstillverkningen i form av ca 600 dagbrott och 55 gruvor. En av de gamla gruvorna är öppen för besökare och här kan du följa med under jorden och lyssna till guidens berättelse om geologin, livet och arbetet i gamla tider. Gruvan är en av världens få kvarnstensgruvor som är öppen för besökare. På platsen finns också ett litet museum med café. Här är härligt att sitta en stund och njuta av stillheten i skogen. Sommartid är gruvan öppen för besökare dagligen, men du är välkommen till gruvområdet när som helst på året. Kolla öppettider innan ditt besök ifall du vill gå med på en guidad visning.
Nr 14 på kartan.
Fotograf: Stefan Svensson
2. Bada i Svartvik
Vristulven är en trolsk skogssjö med gott om öar, skär och vikar. I en av vikarna på sjöns nordvästra sida finns en liten badplats - Svartvik. Den lilla sandstranden omgärdas av skog, berg och klippor. I området finns även i ordningsställda grillplatser. En mysig plats för ett kvällsdopp och umgänge kring elden. Där vägen slutar finns också en badplats för hundar.
Nr 8 på kartan.
3. Fornborg, rövarnäste och varggrop
Lugnåsberget har varit bebott under en lång tid och spåren finns kvar efter de som levde här långt före oss. Förutom mängder av spår efter kvarnstensbrytningen runt om på berget finns även en gammal fornborg, ett rövarnäste och en varggrop.
Nr 9, 10 och 11 på kartan.
Fotograf: Elisabet Johansson
4. Stenhuggarstigen
Följ Stenhuggarstigen i Lugnås och förundras över historia och natur på Lugnåsberget - Kvarnstensberget! Vandringsleden går genom växlande natur- och kulturmarker. Skyltar längs stigen berättar till exempel om gamla stenbrott, byplatser, geologi, växt och djurliv. Vandringen som är cirka 6 kilometer lång, startar och slutar i naturreservatet Klosterängen, men man kan förstås börja sin vandring på valfri plats.
Nr 15 på kartan.
Fotograf: Anna Söderman
5. Utsikt från Lugnås kyrka
Högst upp på Lugnåsberget, med vidsträckt utsikt, ligger Lugnås kyrka. Ursprungligen från 1100-talet men ombyggd till sitt nuvarande utseende 1776. Inne i kyrkan kan man se spår av medeltidskyrkan bevarade. Dopfunten är från 1200-talet och målningarna man kan se runt ett smalt fönster är troligen från 1400-talet. Från kyrktrappan har du fin utsikt över Kinnekulle och Vänern i fjärran.
Fotograf: Elisabet Johansson
Här nedan kan du ladda ner en karta med mer information om sevärdheter på Lugnåsberget. Klicka på länken nedan för en utskrivbar pdf.
Karta sevärdheter Lugnåsberget
Boende på Lugnåsberget