({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Roger Borgelid

Paddling i världens vackraste skärgård

Från Göteborgs skärgård i söder till Kosteröarna i norr så bjuder Bohuslän på häftiga paddlingsupplevelser. Här finns något för alla. Orörda nationalparker, mysiga sjöbodar, vilda vatten och spegelblanka kanaler.

 

Bohuslän är en av världens finaste kustlinjer att utforska från kajaken. Det menar i alla fall amerikanska CNN som kallar västkusten ett paradis för kajakpaddling.

"Få platser på jorden kan erbjuda så bra vatten för kajakpaddling som Bohuslän, med alla sina tusentals kobbar och öar".

Kosterhavet

Kosteröarna i norr är Sveriges första och enda marina nationalpark. Här finns över 12 000 unika arter både ovan och under ytan. Man tar sig med färja från Strömstad och när man väl sätter sig i kajaken är man redan ute i fina paddlingsvatten.

Paddlingen på Kosteröarna kan vara exponerad då ögruppen ligger långt västerut mot öppet hav. Vid fina förhållanden är det svårslaget. Att hoppa från klipporna vid Ursholmen eller att utforska vikarna vid Måskär rekommenderas varmt.

I Kosterhavet verkar bland annat kajakarrangörerna - Koster Kayak Tours, Skärgårdsidyllen, Koster Adventures och Upplevelsebolaget.

Fjällbacka skärgård

En bit söder om Kosteröarna ligger Grebbestad med stora Pinnön och Otterön som skyddar kajakpaddlarna. Det är lätt att ta sig hit och man kan parkera bilen precis vid vattnet innan man paddlar ut. Här finns mängder av fina tältplatser och Stora Måkholmen har perfekta golfgreener som lämpar sig för camping. Har man tur kan man få syn på tumlare i området. Söder om Grebbestad ligger paddelmeckat Fjällbacka som av många klassas som Sverige bästa kajakpaddling. En fin tur är att paddla från Grebbestad till Fjällbacka. På öarna runt Fjällbacka finns flera fina sandstränder och vattnet är väldigt klart så ta med cyklop!

Fotograf: Roger Borgelid

"Jag har alltid tyckt att de första paddeltagen är de bästa"

13 kilometer väster om Fjällbacka ligger Väderöarna som räknas till Fjällbacka skärgård. Det är en oas av klippor, öar och fyrtorn. Här erbjuds paddlingspaket då man bor på mysiga Väderöarnas värdshus och sedan paddlar dagsturer. Här finns stora bestånd av sälar och det är lätt att navigera på grund av alla fyrar och lotsutkik.

- Paddlingen på Väderöarna kan dock vara väldigt exponerad. Man bör ha koll på väderprognoserna men även på sin egen förmåga. Det finns en hel del grynnor som kan bli dramatiska när det kommer in vågor, säger Joakim Hermansson på Upplevelsebolaget som anordnar turer till ögruppen.

2001 blev Väderöarna ett marint naturreservat. Ögruppen består av 365 öar och är tillsammans med Kosteröarna Sveriges mest artrika havsområde. Här finns mängder med knubbsälar och stora bestånd av labb, toppskarv och tobisgrissla.

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB

Arrangörer som verkar i Fjällbackas och Grebbestads skärgård samt på Väderöarna är bland annat Upplevelsebolaget, Nautopp, Minto och Skärgårdsidyllen.

Lysekil och Skaftö

Kustlinjen söderut har en spännande karaktär med massor av kanaler och mindre öar. Lysekils skärgård erbjuder Sveriges vildaste vatten och här erbjuder Kajak i Grundsund och Outdoor West paddling året runt. Testa på vinterpaddling i torrdräkt, eller ta en kurs och utveckla dina paddlingsfärdigheter.  

Fotograf: Roger Borgelid

Missa inte Brandskär som är det perfekta utflyktsmålet eller den mäktiga lodräta väggen på Bläckhall. Vill man testa på en längre tur så kan man paddla söderut till Gåsön i Grundsunds fina skärgård. Här finns kala bohuslänska klippor som formats av tid och hav i tusentals år.

Orust och fjordarna

Längre söderut i fjordlandskapen kring Orust finns andra härliga paddlingsupplevelser. Här kan man sakta och stilla glida runt i skyddade vatten, i ett av Evert Taubes absoluta favorit områden. Handelsman Flink, Maj på Malö och Malö strömmar är visor med direkt koppling till dessa fina och skyddade farvatten.

Fotograf: Jonas Ingman

Om man i stället väljer att paddla på utsidan, väster om Orust rekommenderas varmt ett besök på Gullholmen innan man fortsätter söderut i den örika skärgården förbi Hälleviksstrand bort mot Mollösund. Är vädret fint är en sväng ut till Käringön ett ”måste”.

Upplevelsebolaget med bas i Uddevalla har sina hemmavatten i dessa områden.

Tjörn och fjordarna

En spännande och lite ovanlig paddlingsupplevelse är att runda Klädesholmen i kajak. I detta gamla fiskesamhälle är husen lika tätt packade som sillar och det är en häftig upplevelse från kajaksitsen som sedan förslagsvis avslutas med en god middag på någon av Klädesholmens alla restauranger. Ett stopp på Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn är väl värt ett besök om man vill ha en paus från paddlingen och komma inomhus.

Fotograf: nordiska akvarellmuseet

Ett annat eldorado för paddlare är att utforska Stigfjorden, en egen innerskärgård mellan Tjörn och Orust. Här finns mängder av vikar och öar som man bara kan komma till i en kajak. Längst i öster passerar man under Skålesundsbron och här kan man sedan välja att ta till höger till Stenungsund eller vänster mot Uddevalla. Kontakta Kajaktiv om du vill paddla på Tjörn.

Marstrand och Göteborgs skärgård

Här finns jättefina paddelvatten. Man väljer själv om man vill exponera sig för havet eller om man vill paddla i mer skyddad miljö på läsidan av alla öar.

Kajakpaddling på Västkusten har något för alla - häftiga naturupplevelser, intressant historia och spegelblanka vikar. Bohuslän erbjuder ett pärlband med smidiga startplatser och längs hela kusten finns flera internationellt kända kajakföretag som erbjuder allt från dags- och flerdagsturer till all inclusive-paket. Det finns lyxpaddling där både guide och boende ingår eller så kan man bege sig ut på egen hand med kök och tält. Och är man ovan paddlare så finns det mängder med kurser att gå för att våga sig ut på havet. Det finns också träffar och kurser där såväl erfarna som riktigt skickliga paddlare kan fördjupa sig i paddlingens ädla konst. Allt under ledning av högutbildade instruktörer både från Sverige och utlandet.

Fotograf: Henrik Trygg


Fem tips för att paddla kajak på Västkusten:

  1. Juli månad bjuder ofta på fantastiskt väder men det är också flest människor och båtar i skärgården då. Ett tips är att istället paddla ut i slutet av augusti då du har skärgården för dig själv. September är en fantastisk månad för paddling. Även maj och juni när ”skärgården vaknar till liv” är att rekommendera.

  2. Tänk på att ta med mycket vatten! 1,5-liters petflaskor är ofta lätta att packa i kajaken. Ta med fler än vad du tror dig behöva.

  3. Fråga gärna kajakuthyrarna om de bästa rutterna och tältplatserna.

  4. Se upp med fågel- och sälskydd. Vissa tider på året så får man inte gå iland på vissa öar.

  5. Havet är en väldig exponerad plats, tänk på att skydda huden mot sol med både solskyddsfaktor och kläder. En keps är alltid bra att ha med. 


Paddla hållbart!

Alla som vistas i den svenska naturen har ett gemensamt ansvar för att följa de rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten. På sidan Hållbar skärgård finns mycket bra information som du behöver inför ditt besök.

 

Tips på populära dagsturer med kajak i Bohuslän

 

Paddla i Västsverige

Att paddla i Västsverige är en fantastisk upplevelse! Här finns dessutom mycket variation - paddla kajak längs den bohuslänska kustlinjen, kanot i Dalslands stora sjösystem eller upptäck några av Västergötlands sjöar och vattendrag, till exempel Göta kanal.