Museer och hembygdsgårdar
Det finns gott om museer och hembygdsgårdar i Lerums kommun. Här hittar du information om några av dem.
Tollered öfvre kraftstation
Tollered öfvre kraftstation är en unik industrihistorisk arvedel. Den förvaltas idag av en museiförening. Föreningen ansvarar framförallt för visningar av museet. De ansvarar även för underhåll av den maskinella och elektriska utrustningen.
Kraftstationen byggdes mellan 1908–1909. Den var i drift till och med 1981. Efter det ersattes den med en modernare kraftstation. Den nya stationen tillvaratar hela fallhöjden på 60 meter mellan Torskabotten och Sävelången.
Tollered öfvre kraftstations webbplats
Dergårdens hembygdspark
Dergårdens hembygdspark är ett minnesmärke. Det står kvar som ett minne över bondgårdsbebyggelsen i centrala Lerum. Gården sköts idag av hembygdsföreningen Lerums bygdegille. Dergården var en av gårdarna som låg i Lerums by och var troligen den största i byn. Den ursprungliga gården delades i tre olika delar. Huvudgården låg i närheten av Knappekulla, söder om Västra hallsås nära den allmänna landsvägen. Nu finns endast John i Dergårdens stuga kvar. John Anderssons farfars farfar Gabriel köpte den av Aspenäs säteri.
Dergårdens hembygdsparks webbplats
Hillefors grynkvarn
Hillefors grynkvarn är den enda grynkvarnen i Sverige som drivs av vatten. Kvarnen ligger i Säveåns naturreservat i Stenkullen. Den sköts av Hillefors grynkvarns museiförening. Hillefors grynkvarn pressade ångpreparerade havregryn från 1898 fram till 1988. Kvarnens hjärta är en turbin gjuten på Skövde mekaniska verkstad 1896. I anläggningen ingår också ett sågverk. Den mindre sågturbinen är tillverkad i Arboga 1918 och har funnits på Hillefors sedan 1960. Sågen var själva grunden till verksamheten på Hillefors.
Hillefors grynkvarns webbplats
Stora Lundby Hembygdsförening
Stora Lundby hembygdsförening arbetar för att levandegöra den lokala historien.
Med hjälp av bygdespel, midsommarfirande, familjedag med veteranbilar, poängpromenad, visning av stugan, berättarkvällar och guidade vandringar förmedlar Stora Lundby Hembygdsförening det lokala kulturarvet till skolklasser, Lerums kommuns invånare och historieintresserade.
Stora Lundby hembygdsförenings webbplats
Skallsjö hembygds- och fornminnesförening
Skallsjö hembygdsförening värnar om att hålla liv i det arv vi getts och låta kommande generationer ta del av lokal historia.
Föreningen håller till i Skallsjögården som är den gamla Skattegården och en av gårdarna runt den gamla Skallsjö kyrka, nu kyrkoruinen. Föreningen håller på med lieslåtter, hembygdsvandringar, bildvisning och gästföreläsningar. Föreningen satsar på att locka barnfamiljer och kommande generationer.
Bävsjöryds såg
Bävsjöryds såg är en välbevarad äldre sågverksmiljö i äldre, traditionell stil som ligger cirka tre kilometer söder om Lerums centrum. Sågen var i produktion under nästan 50 års tid. Bävsjöryds såg drivs av föreningen Lerums byggnadshytta.
Nilssons el- och teknikmuseum
Nilssons el- och teknikmuseum ligger i Lerum. Här finns cirka 2000 olika föremål, från 1850-talet till idag. Det finns föremål som visar på när elektriciteten var en nyhet. Det finns även information om hur solcellsanläggningar fungerar. På museet får du en chans att känna, testa och lukta på historien.