({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Jesper Anhede

Kinnekulleleden
Kinnekulle

48 km, medel

Kinnekulleleden, eller Kinnekulle vandringsled som den också kallas, tar dig på en resa djupt in i Sveriges fascinerande natur- och kulturarv. Leden är 48 kilometer och bjuder på en naturskön vandring för hela familjen.

Snabbfakta

Längd: 48 km

Tidsåtgång: lagom för tre dagsetapper

Svårighetsgrad: medel

Terräng: naturstigar och mindre skogsvägar, bitvis på något större vägar

 

Utskriftsvänlig karta finns här!

Vill du ha en ännu mer detaljerad karta? Klicka då in här och kika! Denna kan även fungera som ett effektivt planeringsverktyg, där du bland annat kan skapa din egna sträcka på leden. 

Vill du istället cykla Kinnekulleleden så kolla in denna sida då det delvis är en annan sträckning 

Naturskönt platåberg med utsikt över Vänern

Kinnekulleleden på sina 48 kilometer bjuder på en variationsrik natur med lummiga lövskogar, blomrika betesmarker, trollbunden storgranskog och mysiga klippor för fikapauser och bad. Leden slingrar sig uppe på det drygt 300 meter höga platåberget Kinnekulle. Här rekommenderas ett besök till utkikstornet på Högkullen. Härifrån kan du vid klart väder blicka ut och njuta av en storslagen vy mot Läckö Slott samt Vänern. På vårkanten forsar Martorpsfallet rejält över kalkstensformationerna och under försommaren täcks marken av vita blommande ramslök i naturreservatet Munkängarna, likt en sagovärld.

Vandra bland herrgårdar och hällristningar

Att det är en rik kulturbygd som har varit bebodd i årtusenden är något som hällristningar, gravplatser och odlingsplatser vittnar om. Här finns många gamla herrgårdar och kyrkor. En avstickare från leden tar dig till Husaby kyrka, uppförd på 1000-talet. Lite längre bort ligger Flyhovs hällristningar, med över 450 figurer samlat på ett tiotal hällar. Det är därmed Västergötlands största samling av hällristningar från bronsåldern. 

Att Kinnekulle tidigt använts för sin rika kalkgrund kan man se många spår av. Vid det gamla kalkbrottet syns bergets många färgskiftningar och nere vid Råbäcks hamn går leden på den gamla kalkbanan som under slutet av 1800-talet användes för att frakta kalk ner till hamnen. Kvarlevorna från kalkbrytning och kalkbränning syns högre upp på berget, och nere i hamnen finns ett museum där du kan ta ett kliv tillbaka till stenhuggeriets glansdagar.

 

Mat & Fika

Utmed leden finns flera caféer och restauranger att välja på. Missa inte Hellekis Säteri, med anor från medeltiden. Det vackert ljusgula bostadshuset är privat, men trädgården, caféet och restaurangen är populära inslag för hungriga vandrare. Falkängens hantverksby ligger i en naturskön och historisk gammal bruksmiljö cirka två kilometer från leden. Här längs den anrika huvudgatan på Falkängensvägen hittar du tolv charmiga butiker fyllda med konst och hantverk. Här kan du fika på Christians Café & Trädgård.  På toppen av Kinnekulleberget med milsvid utsikt hittar du restaurang Kinnekullegården precis intill leden.  En kort avstickare bort finns också Utsiktens Kaffestuga med vacker Vänerutsikt. En lika kort avstickare bort från leden finns i Blomberg med Café på Klostret där vi kan lova att bullarna är värda den extra kilometern. Ett stenkast från Martorpsfallet finns också Källdalens Rosor & Café 

Kom ihåg att många boenden och restauranger på Kinnekulle har säsongsöppet, så var noga med att undersöka vad som är öppet när ni planerar er resa.

Boende

Beroende på hur man väljer att planera sin vandring finns några olika boendealternativ på Kinnekulle. I Hällekis finns både Falkängens Logi och Marias Logi. Ett stenkast därifrån finns också Kinnekulle Camping med stugor längs Vänerstranden. Längre söderut finns Trolmen som också har två boenden med Fredsberg ett och Trolmens B&B. Med kortare avsteg från Kinnekulleleden finns på södra Kinnekulle Biskopsborgens B&B och Äventyrsgården och med en lite längre avstickare finns Kollängens Vandrarhem. Slutligen nås även Pensionat Karlslund på kortare avstånd från leden.

Många boenden erbjuder service såsom matsäck, matkasse för kvällen samt bagagetransport för att förenkla och förgylla din vandringsupplevelse. Läs vidare på respektive boendes sida samt uppge önskemålet vid bokning.

Vill ni ha förslag på hur du kan dela upp leden på 2-3 dagar med boende och mat? Då kan du läsa mer här!

Vill ni hellre tälta under er vistelse på det blommande berget? Eftersom Kinnekulle är ett naturskyddat område och består av 18 naturreservat finns det vid vissa platser extra regler. 

Här kan ni läsa mer om vad som gäller vid tältning på Kinnekulle! 

 

Fakta om leden

Längd:

Hela Kinnekulleleden mäter 48 kilometer och kan delas upp i tre dagsetapper. Om du vill vandra en kortare dagstur finns det tre rundslingor på ungefär två till fem kilometer uppe på Högkullen. Det finns också en fin rundslinga vid Martorpsfallet på cirka 5 kilometer och en vid Munkängarna på 6,5 kilometer. 

Fotograf: Monika Manowska

Ungefärlig tid:

Hela leden passar bra för en tredagarsvandring, men det är såklart väldigt individuellt och beror på hur många sidoutflykter man vill göra.

Här hittar ni förslag på etapper av leden!

Markering:

Kinnekulleleden är markerad med orange färg.

Svårighetsgrad:

Vandringsleden är klassificerad som medelsvår. Vissa partier är kuperade och mestadels går du på naturstigar, bitvis går leden på mindre skogsvägar och kortare sträckor går på något större vägar.

Start och mål:

Det går att påbörja vandringen på flera platser utmed leden beroende på om man kommer med bil eller tåg. Kinnekullebanan går längs den västra sidan av leden vilket gör det enkelt att anpassa vandringen efter hur långt man vill gå. Här finns tågstationerna Blomberg och Råbäck precis vid leden och Trolmen några hundra meter bort. Hällekis ligger cirka två kilometer från leden och här finns tågstation samt bra parkeringsmöjligheter. 

 

Fotograf: JESPER ANHEDE

Hitta hit:

Kinnekulleleden ligger i Västsveriges inland vid Vänerns sydöstra strand i Götene kommun, cirka 150 kilometer från Göteborg. Om man väljer att åka tåg hit går Kinnekulletåget direkt från Göteborg eller Örebro, som är tågets slutstationer. Det finns flera direkttåg, men i vissa fall får man byta i Herrljunga när man kommer från Göteborg. På cirka två timmar tar du dig smidigt och bekvämt från Göteborg till Kinnekulle.

Med Kinnekullebanan tar du dig rakt ut i Kinnekulles vackra natur. Du kan stiga av vid stationerna Forshem, Hällekis, Råbäck, Blomberg, Trolmen och Källby. Läs mer på Västtrafik. Kommer du från Stockholm finns möjligheten med en direktbuss (Skaraborgaren) till Lidköping på cirka 5 timmar. Från Lidköping kan du sedan ta tåget till Kinnekulle på cirka en halvtimme.

Fotograf: Viggo Lundberg

Karta:

En digital karta och planeringsverktyg hittar du här och om du vill ha tryckt karta finns det på Info Points. Om du vill ha en tryckt karta kan du också kontakta Turistinformationen.

Vill du ha tips på fler natursköna vandringar i Skaraborg som passar för en dagstur? Spana in vandraiskaraborg.se 

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Destination Läckö - Kinnekulle AB

Nya stadens torg, Gamla rådhuset

53131 Lidköping


Telefon: +46510 200 20


E-post: Skicka E-post

Hemsida: lackokinnekulle.se