Historiska Husaby
Husaby har varit ett besöksmål i över tusen år. Här döptes Olof Skötkonung, Sveriges första kristna kung, och under tidig medeltid var Husaby en av landets mest betydande platser med sin kyrka, biskopsborg och sina heliga källor.
Kungsstigen
Många besöker den lantliga idyllen Husaby för att vandra i Olof Skötkonungs spår, uppleva historien som sträcker sig tillbaka till stenåldern och upptäcka några av de andra besöksmålen i närheten.
Ett bra sätt att uppleva alla sevärdheter i Husaby är att vandra Kungsstigen som är cirka 1,5 kilometer lång.
Utmed vägen passerar du bland annat Husaby kyrka, Biskopsborgen och S:t Sigfrids källa. På flera platser finns bänkar utplacerade där du kan sitta och njuta en stund. När du är tillbaka vid parkeringen kan du fika på hembygdsgården.
Första kristna kungen
Mest känt är Husaby för att Olof Skötkonung lät döpa sig här omkring år 1000 e.kr. Han härskade från 990-talet fram till sin död 1022 och brukar sägas vara den förste kung som styrde över både Svealand och Götaland.
S:t Sigfrids källa är platsen där Olof Skötkonung ska ha döpts av den engelske biskopen Sigfrid, som gett källan dess namn. På hällarna runt källan finns inhuggna signaturer efter svenska kungligheter som varit på visit. Källan används än idag för dop.
Husaby kyrka
Husaby kyrka och biskopsborgen
Husaby kyrka med sitt mäktiga trippeltorn från 1000-talet är Sveriges första biskopskyrka och är idag en av vårt lands äldsta byggnader. Kyrkorummet har fortfarande en medeltida atmosfär. Dopfunten och triumfkrucifixet i Husaby kyrka är från 1200-talet liksom den gamla biskopsstolen som är en av Sveriges äldsta möbler.
Biskopsborgen var troligen Olof Skötkonungs Kungsgård och därefter Skarabiskoparnas bostad i Husaby fram till reformationen 1527. Borgen har genomgått flera byggnadsstadier. Den äldsta delen är troligen från 1100-talet, men här finns lämningar som är betydligt äldre.
Biskopsborgen i Husaby
Fler besöksmål
En kilometer öster om Husaby finns hällristningarna vid Flyhov. De härstammar bronsåldern och är ovanligt stora för att vara i inlandet. Ett annat populärt besöksmål är Lasse i Bergets grotta, som ligger cirka två kilometer väster om Husaby kyrka. Lasse var en speciell man som under 30 års tid bodde här tillsammans med sin fru Inga i slutet på 1800-talet