Platåbergens Geopark – unikt resmål för utsikt och insikt
Är du historienörd, naturmänniska eller kulturintresserad? Lockas du av matturism eller suktar du efter häftiga upplevelser? Kanske alltihop på samma gång? Oavsett vilket, så kan du hitta det du söker i Platåbergens Geopark.
Platåbergens Geopark sträcker sig över nio kommuner: Trollhättan, Vänersborg, Grästorp, Lidköping, Götene, Mariestad, Skara, Skövde och Falköping. Här finns femton platåberg, unika i världen. Hösten 2019 skickades en ansökan in om att bli godkänd som Sveriges första Unesco Globala Geopark.
Nyfiken på Kinnekulles geologiska smultronställen? Läs mer här!
En resa i platåbergslandskapet i Västergötland, som vilar på hissnande 1 700 miljoner år gammalt urberg, blir en resa och upplevelse i både tid och rum. Platåbergens olika stenlager och fossil avslöjar en kittlande historia om hur området totalt förvandlats under årmiljoner - från höga bergskedjor via karibisk miljö med tropiska hav, till våldsamma vulkanutbrott och därefter istid med kilometertjockt is- och snötäcke och slutligen det vi ser idag.
Historien får liv
Landskapet är inte bara hänförande i sig, utan har med sin bördiga jord också skapat förutsättningar för en av Europas allra tidigaste bosättningar och kulturer; megalitkulturen i Falbygden. Och platåbergen har utgjort fond för betydelsefulla händelser och blodiga maktstrider i svensk historia. Än idag syns spår i landskapet från fornstora dar, såsom gravar och stensättningar, runstenar, kloster, kyrkor och slott. På museer och besöksmål som bland annat Läckö slott, Varnhems kloster med Kata gård, Ekehagens forntidsby, Lugnås qvarnstensgruva och Råbäcks stenhuggeri, får historien åter liv genom dramatiska berättelser om kungar och drottningar, korsriddare, munkar, vikingar och bondeliv. Men även bergens och stenens betydelse för människors försörjning och identitet och för områdets utveckling.
Stor artrikedom
Platåbergens variation av bergarter har också skapat unika naturmiljöer med ovanligt stor och varierad artrikedom. Här kan du njuta av alvarmarker med orkidéer, lummiga bokskogar, doftande ramslöksängar, rikkärr vid rasbranterna, svävande havsörnar och pilgrimsfalkar, underhållande trandans, älgar och hjortar på bergssluttningarna och mörka fantasieggande granskogar. Allt liksom omfamnat av Sveriges två stora ”innanhav” – Vänern och Vättern.
Kinnekulle - en gigantisk historiebok
Av Västergötlands platåberg är Kinnekulle utmärkande på flera sätt: en kombination av vetenskapligt viktiga lokaler, höga naturvärden och en intressant kulturhistoria. Under bergets topp av diabas ligger de sedimentära bergarterna staplade på varandra, som en gigantisk historiebok. Kinnekulles speciella uppbyggnad – det geologer kallar lagerföljd – beskrevs redan på mitten av 1700-talet av Carl von Linné. Men redan långt tidigare, under förkristen tid, användes sandsten och kalksten som byggnadsmaterial. Under 1000–1200-talet var det en intensiv stenbrytning på Kinnekulle i samband med uppförandet av en lång rad fantastiska stenkyrkor.
Välkommen att följa med på tidsresan, och upptäcka platåbergslandskapet!
Läs mer om Kinnekulles geologiska smultronställen!