Pågående projekt
Destination Läckö-Kinnekulle AB har flera pågående projekt (bland annat LEADER-projekt) för att utveckla besöksnäringen i Götene, Lidköping och västra Skaraborg. Nedan ges en presentation av de pågående projekten i destinationen:
Hållbara transporter till Västra Skaraborgs besöksmål
Västra Skaraborg har hundratals starka besöksmål inom natur- kultur och mat på landsbygden som du idag inte kan resa till utan den egna bilen, exempelvis Läckö slott, Kinnekulles många sevärdheter, Vara konserthus och Bjertorp slott. Framtidens resenärer kommer ställa högre krav på hållbara transportlösningar.
Landsbygdens struktur av resealternativ ställs på sin spets och kan komma att väljas bort vilket vore förödande på besöksnäringen på landsbygden.
Genom projektet ser vi möjligheten att kunna utveckla hållbara affärsmodeller för att kunna implementera nya möjligheter för turister och evenemangsbesökare att resa hållbart till sina upplevelser på landsbygden i Västra Skaraborg. Tillsammans med besöksnäringen jobbar vi för att utveckla lösningar på ”the last mile” problematiken.
Projektansvarig
Anna Ohlin-Ek
anna.ohlinek@lackokinnekulle.se
0510-20096
Förstudie: Kinneklevagruvan som besöksmål
I Kinne-Kleva på Kinnekulle ligger Kinnekulle Ring, en motorbana byggd 1969 i ett gammalt dagbrott där alunskiffer bröts under andra världskriget för skifferoljetillverkning. Öster om dagbrottet finns gruvgångar som idag enbart används som vattenresurs för halkkörning på banan.
I denna förstudie, finansierad av Leader Nordvästra Skaraborg, undersöker vi möjligheten att utveckla gruvgångarna till ett besöksmål. Målet är att lyfta fram den industri- och kulturhistoriska berättelsen och samtidigt skapa ytterligare attraktioner för Kinnekulle och Skaraborg.
Förstudien fokuserar på:
- Nödvändiga åtgärder för bergsäkerhet och tillgänglighet.
- Kostnadsberäkningar för dessa åtgärder.
- Erfarenhetsutbyte genom studiebesök på liknande projekt.
Resultatet ska bli en detaljerad utvecklingsplan och budgetunderlag, som kan användas för att söka finansiering för vidare utveckling. Extern expertis från bergsingenjörer, arkitekter och driftsorganisationer är en central del av processen. Vi har tidigare gjort undersökningar för att utreda om gruvgångarna är säkra för besökare vilket dem är, denna förstudie tar nästa steg och fokuserar på hur de kan öppnas och utformas och vad det skulle kosta att realisera det.
Vill du läsa om våra avslutade projekt hittar du dem här!