({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jonas Ingman - Bruksbild

Från katastrof till succé – så kom löjromsfisket till Spiken

Historien om hur löjromsfisket vid Spikens fiskehamn på Kållandsö började är en resa från katastrof till succé. Men det är också berättelsen om vad en persons nyfikenhet, entreprenörskap och generositet kan betyda för många generationer.

Artur Johan Johansson är mannen från Kalix som totalt förändrade Vänerfisket.

Fisket i Vänern hade pågått sedan länge. Här hade man fiskat gös, gädda och annan matfisk i hundratals år. Och även siklöja. Men i slutet av femtiotalet rapporterade tidningarna om minskade fångster av fisk.

”Katastrofen i Vänern”, basunerade en av tidningarna ut. Tilltagande miljöproblem ledde till minskade fångster och därmed minskade inkomster för yrkesfiskarna. Dråpslaget kom 1967, då Vänern svartlistades på grund av förorening av kvicksilver i bottensedimentet. Det höll på att bli spiken i kistan för fisket i Spiken.

Situationen för yrkesfiskarna gjorde att förändringsbenägenheten var stor.

Det var nu – någon gång i mitten av sextiotalet – som Artur dök upp. I Spikens fiskehamn, på Kållandsö utanför Lidköping.

LÄS MER: Följ med på löjromsäventyr – där allting började

Artur Johansson var en entreprenör från Pålänge utanför Kalix. Han var utbildad murare, men hade först drivit sina föräldrars gård och sedan byggt upp ett företag med många anställda inom VA-branschen. Artur satt även i Kalix kommunfullmäktige, där han drev opposition mot sin lillebror Martin, som var fullmäktiges ordförande.

Fiskeintresserad blev Artur redan som femåring, då han lyckades fånga sin första gädda. Och nu drev han företaget Nord Marin, som sålde ekolod och diverse fiskeutrustning. Artur beskrivs som en handlingskraftig, envis och generös person som gillade att munhuggas med sin omgivning. Han såg på omvärlden med stor nyfikenhet och hade en omättlig experimentlusta.

Det verkar ha varit luften på Kållandsö som ledde Artur till Spiken. Artur hade som barn förfrusit sina luftvägar under en skidtur. Vi vet att han därför brukade söka sig till släktingar på Orust några månader varje vinter. Den fuktigare luften gjorde honom gott.

Nu hade han ringt och frågat yrkesfiskaren Stig Nordgren på Spiken om han fick bo hos honom och hustrun under en period. Och det fick han. Kanske var Artur även intresserad av att sälja ekolod eller att lära sig mer om fisket, nyfiken som han var.

När Artur kom till Spiken berättade han för sina hyresvärdar hur man tog hand om löjrommen uppe i Kalix. Han förklarade även de ekonomiska fördelarna med att sälja löjrommen från siklöjan. På det sättet ökade kilopriset från en krona till fyra kronor. Det är inte för intet som löjrommen ofta beskrivs som Vänerns guld.

I en dokumentärfilm av Erik Eriksson från 1988 berättas historien om Artur:
”Kasta inte löjrommen sa Artur. Det är den som är värd pengar. Artur visste detta för han kom från Kalix. Sälj rommen, sa han. Kan man sälja den?, sa man på Spiken. Det var så det hela började.”

En ytterligare fördel med att fiska siklöja var att den inte – som många matfiskar – lever på bottenlevande insekter och djur, utan av kräftdjur i vattnet. Därmed undkom man även problemet med kvicksilver, som annars sprids till människan via bottensediment.

Så, från att fisket i Vänern var allvarligt hotat – och av många dödförklarat – förändrades scenen helt och hållet. På åtta år – från 1965 till 1973 – tiodubblades produktionen av löjrom från Vänern. Nu övergick yrkesfiskarna vid Spiken alltmer till vinterfiske efter siklöja, och under de kommande decennierna ökade fångsterna kraftigt.

Det går inte att veta hur historien om Vänerfisket hade skrivits om Artur inte hade kommit från Kalix till Spiken. Men vi kan åtminstone konstatera att Arturs personlighet och erfarenheter från Kalix – i kombination med en särdeles bra tajming – har haft stor betydelse för fisket i Vänern.

Spiken är i dag en av Europas största insjöhamnar och löjromsfisket pågår än i dag. Tiotals ton med löjrom fraktas varje år från Spikens fiskehamn. Det som höll på att sluta i katastrof är i stället en pågående succé.

LÄS MER: Följ med på löjromsäventyr – där allting började

LÄS MER: Det ingår i stora och mindre löjromspaketet

LÄS MER: Så säkrar du en plats på något av löjromsäventyren

Fakta i artikeln är hämtad från artikeln ”Mannen från Kalix och Vänerguldet” (Marcus K. Drotz och Lars Göran Nilsson, Vänermuseet)