Följ med på löjromsäventyr – där allting började
Det var i Spikens fiskehamn allting började. Artur Johansson från Kalix kom till Spiken i mitten av sextiotalet och lärde yrkesfiskarna här att ta vara på löjrommen. Nu har du möjlighet att uppleva framgångssagan på plats. På löjromsäventyret får du följa med yrkesfiskarna ut på Vänern, vara med på beredningen och själv njuta av Vänerns guld.
I mitten av sextiotalet kom Artur Johansson från Kalix till Spikens fiskehamn. I en tid då fisket var hotat av undergång lärde han yrkesfiskarna att ta hand om siklöjans rom.
LÄS MER: Från katastrof till succé – så kom löjromsfisket till Spiken
Arturs besök i Spiken blev början på en formidabel framgångssaga. Varje år fraktas nu tiotusentals ton löjrom från Spikens fiskehamn. Många är de svenskar som har fått möjlighet att njuta av denna delikatess. Nu har du möjlighet att uppleva löjromsäventyret på plats – där allting började.
Varje löjromsäventyr börjar med en löjromsinspirerad lunch på restaurang Sjöboden – där man även får höra historien om hur löjromsfisket kom till Spiken.
Efter lunch delas gruppen in i två mindre grupper. Medan ena gruppen åker på upplevelsetur med en yrkesfiskare i Vänerns vackra skärgård, får andra gruppen vara med på workshop. Där får man uppleva löjromsberedningen och följa hantverket på nära håll.
Marlene Tagesson har varit polis i 36 år. Sedan 2016 äger hon och hennes man Spikudden – en restaurang och fiskbutik med magnifik utsikt över Spikefjorden.
Det är på Spikudden som beredningen av löjrommen sker. Löjromssäsongen – som pågår mellan 17 oktober och 17 december – är högsäsong på Spikudden. Den 13 november firas löjrommens dag i Spiken och under några fredagar och lördagar i november pågår löjromsäventyret.
– Vi ser fram emot löjromsäventyret under hela året och det brukar komma folk från när och fjärran för att vara med. Förra året var det helt fullbokat, så det är bra att vara ute i god tid, tipsar Marlene.
LÄS MER: Så säkrar du en plats på något av löjromsäventyren
Under workshopen på Spikudden visar Marlene hur beredningen går till – från att siklöjorna kommer in till att de förpackas på burk. Arbetet i beredningen sker manuellt, genom att varje siklöja kläms för att avgöra om det är en hona eller hane. I varje hona finns bara en tumnagel med rom.
– Det är verkligen ett hantverk, från början till slut. Många brukar få förståelse för hantverket under våra löjromsäventyr, berättar Marlene.
Deltagarna får bland annat se hur skakning, sköljning, klämning och saltning går till.
– I slutet av vår workshop får man även provsmaka löjrommen och det är förstås möjligt att köpa med sig löjrom hem, förklarar Marlene.
Marlene tycker att löjromsäventyret är ett positivt sätt att lyfta fisket i Spiken. Och hon talar med inspiration om vänerlöjrommen.
– Det är en fantastiskt fin produkt, som jag verkligen känner stolthet över att jobba med, säger hon.
Löjromsäventyret finns i två versioner – det stora och det mindre löjromsäventyret.
– Löjromspaketen är otroligt prisvärda. Min upplevelse är att de som får möjlighet att vara med på ett löjromsäventyr är väldigt nöjda efteråt, säger Marlene.
I stora löjromspaketet ingår – förutom löjromsinspirerad lunch, upplevelsetur på Vänern och workshop på Spikudden – även hotellövernattning med frukost på naturum Vänerskärgården - Victoriahuset, middag restaurangen Sjöboden samt en guidad visning av Läckö slott.