({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Anrika Varnhems Klosterkyrka

Fotograf: Turistrådet Västsverige

Kristna vikingar i Varnhem

I Varnhem viner sannerligen historiens vingslag. Spännande arkeologiska fynd visar att Västergötland kristnades redan på 900-talet, flera generationer tidigare än vad som tidigare daterats.

I det vackra landskapet i och runt Varnhem, på berget Billingens västsluttning, är historiens vingslag tydliga. Här har människor bott i tusentals år och levt av naturen, de bördiga jordarna, skogarna och fisket i de många sjöarna. Överallt i landskapet ser man spåren; gravhögar, stenrösen, gamla åkrar och boplatser. De flesta fornminnena är inte undersökta och ruvar ännu på sina hemligheter. Men spåren efter vikingarna i Varnhem har kommit upp ur jorden tack vare arkeologiska utgrävningar de senaste åren. Innan munkarna kom hit på 1100-talet och byggde upp Varnhems kloster, låg här en rik och mäktig gård.

Fotograf: Lukasz Warzecha

Upp emot 3 000 gravar

Den vikingatida storgården i Varnhem hade sin egen kyrka, placerad på en hög kulle för att synas långt ut över bygden. Runt gårdskyrkan fanns en stor begravningsplats med upp emot 3 000 gravar. Dateringarna av de välbevarade skeletten visar att man begravde sina döda här på kristet vis redan under 900-talets första hälft. Kristendomen kom således till Västergötland mycket tidigare än vad vi hittills känt till!

Gårdens första kyrka från 900-talet var av trä. Den tyckte man snart var för liten och enkel för den rika gården i Varnhem. Här ville man visa att man följde med sin tid och hade råd att bygga nytt och stort. Träkyrkan ersattes av en stenkyrka i mitten av 1000-talet. Då var tekniken att bygga i sten helt ny i Västergötland och de flesta människor hade aldrig sett ett stenhus. Men vikingarna i Varnhem hade goda kontakter västerut, i Danmark och England, och sannolikt hämtades inspirationen till stenkyrkan därifrån.

Sveriges äldsta rum?

Den 1000-åriga ruinen efter gårdens stenkyrka, kanske Sveriges äldsta, finns idag under ett skyddande tak. Den imponerande överbyggnaden, som är ritad av arkitekt Magnus Silfverhielm, är en sevärdhet i sig. Kyrkans krypta kan mycket väl vara Sveriges äldsta rum. Det nya besöksmålet, som invigdes i maj 2017, kallas Kata Gård  efter kvinnan som ägde den stora gården för 1000 år sedan. Katas grav är återfunnen och ligger precis intill kyrkogrunden på norra sidan. Graven ses genom glasgolvet. Här ligger också den runristade gravhällen, den som berättar att kvinnan i graven hette Kata, att hon var gift med Kättil och att hon tillhörde Torgils släkt. I berättelsen om vikingatidens Varnhem är Kata en central person. Här får vikingatidens kvinnor också en röst och deras historia får ta plats.

På Kata Gård finns, förutom kyrkogrunden och Katas grav, utställningen ”Kristna vikingar i Varnhem”. Den berättar om vikingatiden i Västergötland, om kristnandet, om resorna västerut, om den stora gården, om människorna som bodde i Varnhem och om skeletten i gravarna.

Fotograf: Lukasz Larsson Warzecha - LWimages Studio

Upptäck medeltidens Skara

Utställningen på Kata Gård har en fortsättning inne på Västergötlands museum i Skara, 15 kilometer västerut från Varnhem. Där finns utställningen ”Kata och Kättil – fynden i Varnhem” som visar föremålen som hittades vid utgrävningarna i Varnhem – pärlor, dräktspännen, knivar, mynt, den fina vikingayxan, resealtaret och mycket annat. Här möter besökarna också vikingakvinnan Kata, återskapad som en docka i naturlig storlek så som arkeologerna tror att hon kan ha sett ut.

Missa heller inte utställningen ”Skara i Medeltid” när du besöker Västergötlands Museum, den handlar om Skara, en av Sveriges äldsta städer. Staden grundades under Katas och Kättils levnadstid i början av 1000-talet, i en tid när Sverige ännu inte fanns.

Andra har också läst: