Bästa trädgårdstipsen från Känn Trädgården i Askim
Med smarta knep och rätt kunskap kan alla odla hållbart hemma i sin egen trädgård, det är åtminstone Camilla Danielssons devis. Hon driver Känn trädgården i Askim i Göteborg och i denna artikel delar hon med sig av sina bästa trädgårdstips.
Hur får man en njutbar trädgård året runt, vad är en Snowdrop Walk och hur ska man egentligen tänka för att odla så hållbart som möjligt? Dessa är bara några av frågorna som Camilla Danielsson från Känn trädgården svarar på.
Tips! Känn trädgården är en öppen besöksträdgård och småskalig plantskola där du kan handla perenner och lökar. Se öppettider på kännträdgården.se.
Fotograf: Turistrådet Västsverige
En trädgård i tioårscykler
Huset i Askim är byggt 1962 och när Camilla flyttade in vid millenniumskiftet möttes hon av en sluttande trädgård med stora barrträd som skuggade tomten. Det var en syn som nog hade avskräckt många trädgårdsfantaster, men inte Camilla. Hon såg trädgårdens potential bortom de överbevuxna rabatterna. Där närheten till naturen och berg i dagen var några av de större värdena.
Camillas trädgårdsutveckling går i tydliga tioårscykler där varje decennium adderar något nytt till hennes mål att skapa en engelsk ”cottage garden”. De första tio åren handlade mycket om att röja och få in mer ljus i trädgårdens alla hörn.
– Det var en energisk och stressig period. Mycket nya blommor planterades, men trots det blev det inte som jag tänkt mig. Trädgården var svårskött och det som skulle blomstra i överflöd blev mest enstaka färgklickar här och var, säger Camilla.
En trädgårdsidé tar form
Lösningen blev att ta några kliv tillbaka och betrakta trädgården utifrån. Sedan tog Camilla fram skissblocket och formulerade en tydlig trädgårdsidé, en plan vars ledord löd: färg, form och doft.
– Färger och färgkombinationer väcker minnen till liv, och dofter måste jag bara ha. Saker känns inte levande om de inte doftar, jag väljer alltid växter med näsan. När det gäller former så gillar jag mjuka, runda och samtidigt tydliga former som klot, cirklar och cylindrar.
Med trädgårdsplanen i ena näven och spaden i den andra flöt nästa tioårsperiod på av bara farten. Det blev mycket omorganisering. Växter grävdes upp och planterades om i färgkoordinerade rabatter. Camilla lärde sig att dela perenner, repetera växtvalen och få upp volymen i varje växtgrupp.
Delar in trädgården i rum
En utmaning med att förverkliga sin trädgårdsdröm i en förhållandevis liten villaträdgård är såklart att utnyttja ytan så effektivt som möjligt. Camilla började se trädgården som olika rum, precis som ett hus. Och även här följde de olika färgvalen med.
– Tänk att din trädgård ska ha golv, väggar och tak. Du kan ha ett grönt rum med höga rhododendron-buskar som breder ut sig som ett stort tak. Kanske en blå rabatt mot söder och ett område med vita blommor norr om huset. Gränsen mellan rummen, alltså väggarna, kan antingen vara skarpa eller mer flytande.
I Camillas trädgård hittar du bland annat ett rum med soliga ros- och örtplanteringar, en grön oas under uppstammade rododendron, en eldröd plantering intill berget och en glänta med vårblommande buskar.
Vill ha en njutbar trädgård året runt
Camilla har lagt mycket fokus på att trädgården ska vara vacker i alla säsonger, bland annat genom att plantera växter i samklang med platsens natur och omgivning, och som blommar vid olika tidpunkter. Trollhassel och hybridkejsarolvon är exempel som blommar väldigt tidigt på våren. Och ametiststormhatt eller senblommande prydnadsgräs som visar färg först framåt höstkanten.
Det ska också finnas något vintergrönt eller städsegrönt att njuta av under den kalla säsongen, alltså växter som behåller sina blad till senvintern eller året om. Idegran, buxbom och rhododendron är några av Camillas städsegröna favoriter. Vinterhalvåret är också en perfekt tid att studera trädgårdens struktur som annars suddas ut av sommarens frodighet.
Hon jobbar alltid efter lager-på-lager-principen. Det innebär att man har växter på olika höjdnivåer i trädgården; marktäckare, perenner, buskar i olika storlekar, träd och klätterväxter. Sockblomma, flocknäva och hasselört är exempel på bra marktäckare för den halvskuggiga lunden.
– Viktigast av allt är nog ändå att välja rätt växter för rätt plats, eller utifrån ståndort som det också kallas. Det vill säga växter som trivs och utvecklas väl över tid på platsen och ihop med annat som växer där.
Äntligen dags för boksläpp
Saker och ting började äntligen falla på plats i den lilla trädgården och Camillas vision förverkligades mer för varje säsong som gick.
– Jag började känna ett behov av att dokumentera och berätta för andra om trädgården. Det ledde till att jag gav ut boken ”Känn trädgården” 2016 där jag berättar om trädgårdsgestaltning på mitt vis och lärdomar från alla mina besök och samarbeten med Botaniska trädgården i Göteborg.
Att dela med sig av sina kunskaper om odling anser Camilla också är en viktig del i att bidra till hållbarhet. Och efter att boken släpptes fick folk upp ögonen för Camilla och hennes trädgård på ett helt nytt sätt. Många hörde av sig och hon fick även förfrågningar om att guida i Göteborgs botaniska trädgård, vilket hon tyckte var en rolig förlängning av engagemanget i föreningen Botaniskas Vänner.
Butiken och plantskolan växter fram
I takt med att pandemin bröt ut var det också dags för Camillas tredje tioårsperioden i Askim att ta fart. Trädgården började emellertid kännas färdig.
– Jag insåg att jag har allt jag behöver, och det kändes lite sorgligt att trädgården mer eller mindre var färdig. Jag vill inte bara förvalta utan fortsätta att utveckla och kunna erbjuda mina besökare något nytt.
Det var i den vevan som idén med butiken kom, och det tog inte lång tid innan den vita friggeboden i trädgårdens ena hörn hade blivit omgjord till en småskalig plantskola. Inne i den lilla boden, som mycket väl är Göteborgs minsta trädgårdsbutik, kan du idag köpa lökar, egenodlade perenner och utvalda trädgårdsdekorationer.
Fotograf: Turistrådet Västsverige
”Bring your own pot”
När du handlar växter hos Camilla har du också chansen att se dem i sitt sammanhang. Hur breder plantan ut sig, vad gillar den att växa bredvid? Du får också med dig ett större rotsystem och ett fungerande mikroliv i jorden när du köper plantor som är delade.
– Merparten av det jag säljer är växter som jag delar från mina egna rabatter. Trotjänare som är extra värdefulla. Det är ett litet sortiment med robusta och friska växter. Du får helt enkelt med dig en del av Känn trädgården när du handlar hos mig.
Camilla försöker göra allt så hållbart som möjligt och uppmuntrar gärna till ”bring your own pot”. Det innebär att du gärna får ta med dig en tom kruka hemifrån för att minska användningen av plastkrukor.
Snowdrop Walks – populärt vårtecken som lockar många besökare
Hos Känn trädgården i Askim kan du under tidig vår följa med på en så kallad ”Snowdrop Walk”. Fenomenet är populärt i de brittiska trädgårdarna, men Camilla gör det på sitt eget vis.
– Min Snowdrop Walk går från grinden upp genom trädgårdens norra sida, en sträcka på 70-80 meter. Jag berättar om snödroppen, hur den växer och hur man kan ta vara på de unga lökarna. Jag gräver också upp en tuva och visar hur du delar och förökar den.
Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB
Du kan såklart passa på att köpa med dig egna tuvor hem. Här säljs snödropparna ”in the green”, vilket betyder att du kan se att löken lever, att den grönskar.
En Snowdrop Walk tar cirka 40 minuter och kostar 100 kr per biljett. Läs mer på Känn Trädgårdens hemsida för att se aktuella datum.
5 tips för en mer hållbar trädgård
I sitt arbete med trädgården försöker Camilla ständigt hitta nya lösningar som gör trädgården mer motståndskraftig mot klimatförändringar, och samtidigt förenklar trädgårdslivet. Här är hennes fem bästa tips.
- Minska din vattenanvändning. Om du har en sluttande trädgård kan du exempelvis sätta en sten i jorden framför en buske i sluttningen och fylla på med lerjord så att vattnet stannar längre i marken.
- Våga vara vild. Var inte rädd för att behålla det vilda inslaget som finns i trädgården. Kombination av vildanaturliga inslag i en trädgård är både fint och värdefullt. Det växer ju vilt för att det är så överlevnadskraftigt.
- Behåll trädgårdsbrynen. Brynet är övergången mellan det vilda och det planterade, ungefär som ett skogsbryn mellan en öppen mark och storskogen. Har du möjlighet att behålla lite bryn i din trädgård är det bra eftersom brynet är en väldigt rik miljö som gynnar den biologiska mångfalden. Det gör också trädgården mer lättskött.
- Undvik trädgårdstrender. En hållbar trädgård ska inte vara kortsiktig utan långsiktig. Välj med omsorg när du vill prova nytt eller göra avsteg från din plan, så att merparten av din trädgård är långlivad.
- Ta dig tid att njuta. Se till att skapa en trädgård som du själv orkar med, som du hinner njuta av och ta hand om. Det är också en form av hållbarhet.
Fotograf: Turistrådet Västsverige