({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Besökare på Kata Gård

Fotograf: Lukasz Larsson Warzecha - LWimages Studio

Topplista – spännande arkitektur att besöka i Västsverige

Nyfiken på vackra byggnader, spektakulär design och unika upplevelser? Här har vi samlat västsvenska arkitekturmåsten du inte får missa.

Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset

På Kållandsö, strax norr om porslinstaden Lidköping, har Göteborgsbaserade White Arkitekter skapat det unika Victoriahuset - som det i folkmun kallas. Inspirerat av Vänerns skira vass och drivved, är huset ritat och byggt för att smälta in i den omgivande naturen. Fasadens naturinspirerande design följer även med in där du finner Naturum Vänerskärgården, som är Sveriges enda Naturum med hotell, och White Guide-restaurangen Hvita Hjorten.  

Fotograf: Jonas Ingman

Kuggen

I det gamla varvsområdet vid Norra Älvstranden i Göteborg, finner du den iögonfallande och färgglada ”Kuggen”. Den cirkulära byggnaden med triangelformade fönster, som fått sitt namn från att den efterliknar ett kugghjul till utseendet, är designad av Göteborgsarkitekten Gert Wingårdh och har fått flera priser för dess innovativa arkitektur. 

Fotograf: Superstudio D&D/Göteborg & Co

Kata Gård

Det unika byggnadsverket Kata Gård i Varnhem, täcker ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor. Platsen har fått sitt namn efter den kvinna som härskade på storgården under Vikingatidens slutskede och kyrkans krypta är troligtvis Sveriges äldsta rum. I en modern tappning av ett gammalt kyrkotak, har arkitekten Magnus Silfverhielm och AIX Arkitekter skapat en 12 meter bred, 19 meter lång och 12 meter hög överbyggnad i trä, där du kan gå omkring bland utgrävningsfynden och titta på gravarna. Byggnaden har uppmärksammats internationellt och är i final i den årliga arkitekttävlingen World Architecture Festival.

Fotograf: Mårten Bergkvist

Naturum Kosterhavet

Naturum Kosterhavet är ett besökscentrum som ligger vid Sveriges enda marina nationalpark på ön Sydkoster, men erbjuder mer än bara utställningar, seminarier och tips på utflykter. Den moderna träbyggnaden samspelar med den befintliga bebyggelsen på ett fascinerande sätt och arkitekturen i sig är helt klart värt ett besök. Naturum Kosterhavet är designat av White Arkitekter.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Trästaden Hjo

Vid Vätterns vänstra strand ligger Hjo, trästaden som bjuder på särprägel och charm med sina välbevarade trähus från 17-, 18- och 1900-talet. Hjo ingår tillsammans med Eksjö i Småland och Nora i Bergslagen i nätverket Tre Trästäder och belönades 1990 med Europa Nostras hedersmedalj för sitt beaktansvärda bevarande av den samlade trästaden.

Fotograf: Jesper Anhede

The 72 hour cabin

Mitt i Dalslands lugn kan du bo i ett hus gjort av glas, under stjärnhimmel och med naturen som närmsta granne. Arkitekten bakom glashusen är Jeanna Berger – som inspirerats av de dalsländska ladorna hon lekte i som liten. Husen står på pelare för att göra ett så litet avtryck i miljön som möjligt och designen utstrålar kärnan i svensk design – avskalat, funktionellt och med material från naturen. Glashusen togs fram genom initiativet The 72 Hour Cabin med syftet att undersöka sambandet mellan välmående och närhet till naturen. Idag finns glashusen på Henriksholm, Baldersnäs Herrgård och Dalslands Aktiviteter och har fått stort genomslag i internationell media, bland annat i Tysklands största kvalitetstidning Die Zeit.

Universeum

Universeum, som invigdes år 2001 och är designad av Gert Wingårdh, är en byggnad med många dimensioner. Sammansatt av flera olika material, trä och glas, utgör det Nordens största science center med sju våningar av regnskog, exotiska djur och spännande experiment att utforska.

Fotograf: Beatrice Törnros

Nordiska akvarellmuseet

Byggnaden där Nordiska Akvarellmuseet, beläget på skärgårdsön Tjörn, huserar är resultatet av en internationell arkitekttävling som hölls 1996 och som vanns av de danska arkitekterna Niels Bruun och Henrik Corfitsen. Den vackra och funktionella byggnaden ligger längs strandkanten och har en enkel framtoning. Huset, med rödmålad träpanel med inslag av grått och blått, smälter väl in i den kringliggande skärgårdsmiljön bland klippor och hav.

Fotograf: Jonas Ingman

Brittgården i Tibro

Bostadsområdet Brittgården ritades av den brittiske arkitekten Ralph Erskine mellan 1959–1969 med drömmen att skapa ett samhälle i samhället – med matbutik, daghem och utan bilar. Erskine ville även anpassa bostäderna för alla, unga som gamla och ritade därför olika sorters hus. Loftgångarna, de liggande fönstren, de kraftiga balkongkonstruktionerna och de asymmetriska takhöjderna var nya inslag. Brittgården blev känt för sin arkitektur och idag kan du boka en guidad tur och besöka den tidstypiska 60-talslägenheten.

Fotograf: Thomas Harrysson AB

 

Andra har också läst: