({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Jesper Anhede

Hjo - trästaden vid Vättern

Hjo är småstadsidyllen som tack vare sin välbevarade träkultur blivit en viktig del av det svenska trästadsarvet. På denna kreativa plats växte en av Sveriges största designikoner upp. Hjo är också en fantastisk sommarstad – med lång badtradition, en lummig stadspark och flera smarriga glasskaféer.

En anrik trästad

Hjo fick stadsprivilegier så tidigt som i början av 1400-talet, och det förflutna utgör än idag en stor del av stadens särpräglade charm. Hjo ingår tillsammans med Eksjö i Småland och Nora i Bergslagen i nätverket Tre Trästäder och belönades 1990 med Europa Nostras hedersmedalj för sitt aktningsvärda bevarande av den samlade trästaden.

Här kan du flanera bland kullerstensbelagda gator och leta dig in i pittoreska gränder med välbevarade trähus från 17-, 18- och 1900-talet. Husen flankeras allt som oftast av lummiga trädgårdar och längs din promenad dras blicken till verandor med snickarglädje och spröjsbeklädda fönster.

Fotograf: Jesper Anhede

Promenad längs Hjoåns dalgång

I Hjo finns flera oaser att upptäcka, bland annat Hjoåns gröna dalgång. Under medeltiden utgjorde stigen längs ån en viktig transportsträcka för de munkar som reste mellan Alvastra på andra sidan Vättern och klostret i Varnhem. Senare blev det strömmande vattnet en viktig energikälla för smedjor, stampar och kvarnar utmed ån.

För de små med spring i benen passar det utmärkt att utforska skulpturvandringen längs Hjoån. Här möter ni fem olika sagofigurer, vackert snidade i trä. När höstdunklet faller över dalgången är även öringsafari en populär aktivitet.

Hjoån delar staden i två delar, varav de äldsta kvarteren ligger på södra sidan. Vid Hamngatan kan du besöka den gamla tullstugan som minner om tiden då handelsmän fick erlägga tull för att passera med varor över ån. Passa på att traska upp till torget och kyrkan. På vägen dit kan du botanisera i mysiga små butiker, såsom handelsboden Njuta med lyxiga chokladpraliner och ekologiska teer.

Fotograf: Jesper Anhede

Glassiga stunder i hamnen

Från Hjoåns mynning i Vättern är steget inte långt till Kulturkvarteret Pedagogien, där du också hittar Hjo turistinformation, flera intressanta utställningar och en kreativ skaparverkstad för såväl gammal som ung. Att det finns en kreativ ådra i staden visade Hjobördiga Estrid Ericson redan på 1920-talet när hon grundade Svenskt Tenn – idag ett av Sveriges främsta designvarumärken. Tillsammans med Josef Frank vågade hon tänka nytt och förvandla – den annars så nakna – funkisstilen till något lekfullt och hemtrevligt.

Fotograf: Jesper Anhede

Låt sedan doften av rökt Vätternsik från Hjo Sik (bland Hjoborna mer känt som Feskeboa) leda dig vidare till den mysiga småbåtshamnen. Sommartid guppar fritidsbåtarna tätt, den K-märkta ångaren S/S Trafik ligger redo att ta passagerare ut till Visingsö, och uteserveringarna är fyllda av glatt sorl långt in i den ljumma kvällen.

Fotograf: Jesper Anhede

Här ligger också Moster Elins, ett av stadens tre välbesökta glasskaféer. De andra två, Gula Paviljongen och Österhagen Glass, säljer båda egentillverkad glass med grädde och ägg från närområdets bönder.

Fotograf: Jesper Anhede

Där hamnen slutar tar Guldkroksbadet vid, med flera bassänger och en strand där du kan få Hjosand mellan tårna och njuta av friska dopp i Vättern. Badet har gratis inträde och är tillsammans med strandpromenaden, i stadens södra del, ett populärt tillhåll under varma sommardagar.

Fotograf: Jesper Anhede

Upplev stadsparkens lugn

De kulörta badhytterna vid Guldkroksbadet har blivit en ikonisk bild för Hjo och bidrar på ett omistligt sätt till minnet av stadens kurortshistoria. Fortsätt in i den frodiga stadsparken, där hälsobrunnen Hjo Vattenkuranstalt grundades 1876. Även om badanstalten inte finns kvar idag, lever minnen och intryck vidare.

Några av stadens mest välbevarade sekelskiftesvillor stoltserar i parken. Här hittar du bland annat vandrarhemmet Villa Eira, med personligt inredda rum som speglar historiska profiler från staden. Inredningen i ett av rummen är givetvis inspirerad av designikonen Estrid Ericson.

Fotograf: Jesper Anhede

Populär slöjd- och hantverksmässa

I början av juli fylls stadsparken till brädden av snidare, keramiker, vävare, garvare, smeder och tusentals besökare i samband med att den årliga slöjd- och hantverksmässan – en av Skandinaviens största i sitt slag – slår upp sina marknadsstånd.

Avslutningsvis går det inte att prata om Hjos charm utan att nämna den, enligt många oslagbara, sloganen med potential att sätta småstadsidyllen intill Vättern på den internationella kartan – I love Hjo.

Fotograf: Jesper Anhede

Andra har också läst: