({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Porslinstaden Lidköping, Anna Elzer Oscarson

Lidköping – med hjärta för porslin och arkitektur

Svensk design är känd för sina rena linjer där inspirationen ofta kommer från naturen. Ett klockrent exempel får du när du besöker naturum Victoriahuset intill Läckö Slott, nära Lidköping vid sjön Vänerns södra strand. Inne i den pittoreska stadskärnan kan du dessutom upptäcka historien om Rörstrandsporslinet, som med sitt tidlösa formspråk vunnit svenska folkets hjärtan.

Inte nog med att det ligger ett café i nästan varje kvarter – i Lidköping har konst och design en given plats. I samband med nyinvigningen av gågatan 2011 fick Lidköpingsborna själva sätta avtryck på sin stad genom att göra målningar som sedan fördes över till kakelplattor och placerades i gatan. Även på nya stadens torg, som för övrigt är norra Europas största öppna torg, kan du se porslin som utsmyckning av formgivaren Anna Elzer Oscarson och konstnären Astrid Sylwan.

Porslin för såväl folkhem som Nobelfest

Många förknippar Rörstrandsporslin med nostalgiska minnen av fikastunder under soliga sommarlov hemma hos mor- och farföräldrar. Såväl de folkliga vardagsserviserna som exklusivt finporslin har en given plats i designhistorien. Du känner säkert igen de intensivt blåa blommorna på Marianne Westmans serie Mon Amie.

Även den stilrena servisen Swedish Grace, med diskreta avbildningar av veteax, formad av Louise Adelborg har uppnått en kultstatus i de svenska hemmen. Rörstrand är Europas näst äldsta porslinsvarumärke och har präglat synen på svensk design och formgivning sedan starten 1726. Visste du till exempel att Nobelmiddagen årligen serveras på Rörstrandsporslin?

Fotograf: Patrik Johansson

Låt kreativiteten flöda i Rörstrand Center

Mitt i Lidköping hittar du Rörstrand Center – en kreativ brännpunkt med keramikskola, museum, designshopping, restaurang och café. En visning på Rörstrands Museum tar dig genom drygt 290 år av svensk porslinshistoria. Lär dig om hur det vita guldet tillverkades i Europas äldsta porslinsfabriker och låt dig inspireras av såväl vardagsporslin som stilfulla praktpjäser.

Passa på att göra ett besök till Skaparverkstaden där du kan prova på att dreja, skapa i lera eller måla din egen mugg. I Rörstrands anrika industrilokaler ligger även Formakademin – ett kunskapscentrum där morgondagens keramiker, modellörer och mönsterdesigners utbildas.

Anna Elzer Oscarson håller traditionen vid liv

Rörstrand Center inrymmer också Sveriges kanske minsta porslinsfabrik – Porslinsfabriken i Lidköping – som håller traditionen vid liv när den storskaliga produktionen flyttat utomlands. Genom nära samarbeten med moderna formgivare som Anna Elzer Oscarson produceras samtida keramik i den traditionella miljön. Hennes kollektion Dancing Dune bjuder på en lekfullt strömlinjeformad serie i jordnära färger.

I Porslinsfabriken tillverkas också Svenskt Tenns vackert tidlösa krukor och, sedan 2007, även Hackefors Porslin som med sina finserviser bidragit till att sätta guldkant på svensk design i snart hundra år.

Fotograf: ROBERT DAHLBERG

Modern arkitektur i naturnära miljö

När du besöker Lidköping är det ett måste att åka ut till Kållandsö, strax norr om staden. Här bjuds du på ytterligare ett kapitel i Sveriges designhistoria. Arkitektfirman White har tagit inspiration från Vänerskärgårdens skira vass och råa drivved och skapat det vackra Victoriahuset, som med sin brokigt ribbliknande träfasad gör att huset nästintill försvinner in i den omgivande naturen. Det är ett slående exempel på hur svensk arkitektur hämtar inspiration från den omedelbara omgivningen.

Huset är döpt efter hertiginnan av Västergötland – H.K.H. Kronprinsessan Victoria – som fick huset i symbolisk 30-årsgåva av Västra Götalandsregionen år 2007. Fasadens naturinspirerade design följer med även när du kliver in i huset. Här inne hittar du naturum Vänerskärgården, restaurang Hvita Hjorten och ett hotell.

Fotograf: ROBERT DAHLBERG

Utanför naturum kan du se Europas största insjöskärgård ta sin början med omkring 22 000 öar, kobbar och skär. Det bästa sättet att utforska den vackra Vänerskärgården är att paddla fram längs vattenlinjen i en kajak, men här finns också flera gemytliga vandringsleder. Utforska Kållandsös rika fågelliv längs strandängar, klippor och ett omväxlande kulturlandskap med hällristningar från bronsåldern. I öster skymtar det blånande platåberget Kinnekulle i horisonten.

Fotograf: Roger Borgelid

Sagoslottet Läckö

Om det speciella Victoriahuset är byggt för att smälta in i naturen gäller raka motsatsen för Läckö Slott, som står stolt placerat längst ut på en klippa vid Vänern. Greven och rikskanslern Magnus Gabriel de la Gardie gav under andra halvan av 1600-talet byggnaden dess karaktäristiska vita barockcharm. Det tornrika slottet är som hämtat direkt ur sagornas värld och på somrarna vallfärdar folk från hela världen till Läckö för att ta del av högklassig opera inramad av den stora borggårdens mäktiga akustik.

Fotograf: ROBERT DAHLBERG

Upptäck Lilla Slottsträdgårdens gröna skatt

På Läckö Slotts östra sida ligger Lilla Slottsträdgården. Varje vår vänds jorden för hand, varsamt och metodiskt. Och varje höst läggs en kompost på hög under valnötsträden. Allting tas tillvara för att användas. Vill du veta mer om det som frodas här finns trädgårdsmästarna nästan alltid på plats och tar sig gärna tid att berätta om trädgården.

Allt ätbart skördas och används i köket på restaurang Hvita Hjorten, vilket ger krögarna Katrin Ljungblom och Stefan Söderholm oslagbart färska råvaror av allra högsta kvalitet.

Fotograf: Faramarz



Andra har också läst: