Borås – världsledande inom innovativ design och street art
Kreativiteten flödar som aldrig förr i Borås. Gator och torg har förvandlats till ett gigantiskt utomhusgalleri som tagit konsten rakt in i boråsarnas vardag. Svensk design har blivit känd över hela världen för sin innovation och kreativitet, där funktionen ofta integreras i designen. Och här, i den anrika textilstaden, ställs dagligen frågan: finns det någon gräns för vad vi kan skapa med hjälp av textila material?
I samma stund som du kliver in på Textile Fashion Center i Borås öppnar du dörren till en levande skaparvärld – ett kulturellt Narnia, om du så vill. En gång i tiden var dessa lokaler hem åt väveri, spinneri, syfabrik och färgeri. Och trots att det var länge sedan fabriksbullret tystnade har inte tempot avstannat – här inne tar framtiden form!
I Europas ledande science park för textil och mode välkomnas du i ett öppet industrilandskap med stora fönster, som bjuder in ljuset och samtidigt ger utsikt mot Viskan – ån som bokstavligt talat rinner genom det gamla fabriksområdet. Från restaurangen The Food Company hörs det glada middagssorlet och i fåtöljgrupper bredvid den stora tegelväggen i foajén pågår diskussioner bland studenter från Textilhögskolan. Blicken dras till Textilmuseets färgsprakande entré, men även till William Sweetloves röda klänningsskulptur som det svenska Kronprinsessparet fick i bröllopspresent av Borås Stad 2010.
Fotograf: Faramarz - Textilmuseet i Borås
En plats med textilt DNA
Redan på 1500-talet vandrade de så kallade Knallarna från gård till gård i Boråstrakten och sålde tyger och andra hantverk. Med tiden expanderade verksamheten och behovet av organisering uppstod, varpå förläggare växte fram som en företagsform. Men fortfarande gjordes det mesta för hand, och det skulle dröja till 1835 innan Sveriges första mekaniska bomullsväveri slog upp portarna i Boråsregionen. Då sysselsatte industrin och den påföljande postorderverksamheten nästintill hela stadens arbetande befolkning.
I Boråsregionen hittar du idag Sveriges äldsta linneväveri – familjeföretaget Ekelund – som sedan slutet på 1600-talet försett folkhemmen med hållbart tillverkade handdukar, dukar och mattor. Säkerligen har du även klivit runt på mattor tillverkade av Kasthall eller Bolon, som idag exporterar till hotell och kontor runt om i världen. Succén för Bolon kom genom att se möjligheter där ingen annan gjorde det. Utifrån textilspill började företaget tillverka trasmattor 1949, och sedan dess har framgången varit ett faktum.
Fotograf: ROBERT DAHLBERG
Strävan efter att finna nya lösningar är fortfarande en drivkraft i Boråsregionens utveckling och på Textilhögskolan utbildas morgondagens textila innovatörer och kreatörer.
Smart Textiles designar för framtiden
Dagens textilindustri omfattar mycket mer än tyger och kläder. Visste du till exempel att det finns plagg som mäter pulsen, stickade blodkärl som används vid bypass-operationer, kläder som minskar växthuseffekten, strumpor som analyserar ditt löpsteg och tyger som ändrar färg? I nära samarbete med Textilhögskolan och näringslivet arbetar Smart Textiles – Nordens största forskningsresurs för framtidens avancerade textilier – med att vända upp och ner på textila traditioner och utveckla produkter som gör nytta för sjukvården, arkitektur & inredning och mode. Inom projektet Design for recycling har exempelvis en klänning tagits fram helt av material från träindustrin – svensk skogsråvara har processats till papper som sedan blivit spunnen till tråd och utifrån det har en följsam klänning formats. Vem vet, kanske kommer vi alla att gå runt i papperskläder inom ett antal år.
Staden som galleri
Den kreativa Borås-mentaliteten genomsyrar hela staden, vilket du som besökare upptäcker direkt när du anländer hit. Staden har under det senaste decenniet förvandlats till ett gigantiskt utomhusgalleri tack vare de två konstbiennalerna, en för skulptur och en för gatukonst, som avlöser varandra vartannat år. Under gatukulturfestivalen No Limit Street Art, som startade hösten 2014, bjuds internationellt kända gatukonstnärer in och fyller stadens väggar och torg med allt från små skulpturer till stora muralmålningar – några av dem så stora att de täcker hela väggar på sjuvåningshus.
Fotograf: ROBERT DAHLBERG
Staden som galleri står i fokus även under Borås Internationella Skulpturbiennal, som startade 2008. Skulpturerna som ställs ut har blivit en del av stadsbilden, och bland de mest omtalade återfinns Jim Dines bronsstaty föreställandes Pinocchio. Den nio meter höga skulpturen har fått namnet Walking to Borås, vilket många förknippar med de handelsmän från Borås – knallarna – som redan på 1500-talet reste land och rike runt för att sälja textilier. En annan betydande skulptur är Jaume Plensas House of knowledge, placerad utanför entrén till Textile Fashion Center, och som med kunskap i fokus är en symbol för den textila forskningen.
Konstmuseet som aldrig skulle funnits
Fortsätter du norrut förbi Textile Fashion Center, mot Knalleland och Borås Djurpark, kommer du till Abecita Konstmuseum. Här finns internationellt fotografi och konstgrafik från Europa och USA samt prisbelönt nordisk textilkonst, men faktum är att den unika samlingen egentligen aldrig var menad att ställas ut. Allt började med att Berit och Bengt Swedmark, ägare av Abecita AB som är ett ledande skandinaviskt företag inom feminint bad- och underklädesmode, började köpa grafiska blad till sitt eget hem, av då relativt okända konstnärer. Med tiden växte samlingen och paret beslöt sig för att dela sin konst med omvärlden. På tre våningar finns nu omkring 500 konstverk samlade av ett 30-tal internationella konstnärer som Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein, Kiki Smith, Louise Bourgeois och Jim Dine.
Utvecklingen av staden som galleri, fylld med konst, skulpturer och street art, har blivit internationellt uppmärksammad. Det är därför inte konstigt att boråsarna känner stolthet över sin kreativa och innovativa stad där konst blivit tillgängligt på ett unikt sätt och en naturlig del av allas vardag.