({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Gult hus med snickarglädje upp i ett träd.

Fotograf: Tuana Fridén

Rena himmelriket med Hornborgasjöns underverk

  • Friendly Travel

Vid Hornborgasjön finns upplevelser som toppar det mesta. Bokstavligt talat. Islanna trädhushotell gör att du lämnar marken – och på ett klimatsmart sätt når hela vägen upp till stjärnhimlen.

För att förändra något behövs någon som går först. Någon som vågar. Trots att stigen inte är synlig. Och på den vägen har Lotta och Bosse Ottosson traskat, sida vid sida. 1983 startade de sin biologiska gård – trots knappa marginaler. 1992 kom den småskaliga bagarstugan med det ekologiska hällbrödet – trots att tiden tycktes vigd åt storproducenter. 2004 byggde de ett hotellrum med klimatsmarta val i ett träd. Trots att ingen hade facit. Men det har vi nu. För Lotta och Bosse trotsade alla odds. Och vann.

Ett möte i genuin västgötabygd

Men hur blev det verklighet? Luften är frisk, så där syrerik som höstluft kan vara, när vi svänger av väg 184 och parkerar intill de stora ekarna. Vi har kommit hem till Islanna. Hem till Lotta och Bosse. Och att säga hem är ingen överdrift, här är Bosse uppvuxen och här har paret sett årstider komma och gå. År efter år, i det som Bosse beskriver som “genuin västgötabygd” med böljande och kuperad kuliss i alla väderstreck. Lövens alla färger förstärker bara faktumet. Det är en sagolikt vacker plats.

Bakom Bosse och Lottas privata bostad anar vi ett högt beläget hus, som inte är ett höghus. Bara ett rött hus med vita knutar. Hur vanligt som helst. Med den väsentliga skillnaden att detta hus råkar stå i luften, i en trädtopp. Bokstavligt mitt bland ekar, och högt över de betande korna nedanför. Det är lätt att tappa andan, lätt att imponeras. Namnet på det första – av två boenden – som utgör Islanna Trädhushotell är därför träffsäkert. Andrum. Men hur kommer man på att bygga ett hus sådär, tänker vi för oss själva innan Bosse utvecklar:
– Vi arrangerade en del bröllop här på gården, i vår lada. Och inte sällan kom frågan från brudparet om övernattning. Då kände vi att vi ville ha något roligt och minnesvärt nog för att matcha en så stor högtid som ett bröllop är. Av en slump lyssnade vi på ett radioprogram om hur människor i andra kulturer bodde i trädhus på Sri Lanka och i Sydamerika. Vi blev inspirerade och började fundera: “tänk om vi kunde göra det med svenska förhållanden”. På den vägen var det.
Idag bokas Islanna Trädhushotell, där det vackert ligger nära Hornborgasjön, av mängder av besökare som vill uppleva hållbart, personligt och kreativt.

Omedelbar snackis till succé

Men HUR realiseras en sån tanke? Bosse var förvisso en “händig bondpöjk” (Lottas beskrivning) men att snickra ihop ett hus på detta sätt var något helt nytt. Och Sri Lanka-inspirationen kom inte med en ritning. Från första spiken i början av 2000-talet tog det tre till fyra år innan “Andrum” stod färdigt.

– Hur tusan kan jag bygga det var väl första tanken. Men det var en otroligt häftig resa. Trapporna kom på plats först, sedan plattformen och huset byggdes helt och hållet uppe i trädkronorna på platsen, minns Bosse.

Och Bosse hann knappt stryka den sista penseln rödfärg innan gäster stod på kö. Först kom lokaltidningen, sen ringde Göteborgs-posten. Och sen skickade norska Verdens-Gang journalister. Alla tycktes vilja berätta om det nya, unika, boendet på hotellhimlen utanför Falköping.
– Det var helt överväldigande. Och inget vi hade förutspått. Men det gjorde att vi snabbt fick många gäster som ringde och ville komma hit, konstaterar Lotta upprymt.


101-åringen som klev ur bilen och checkade in på Islanna

Ringde ja. Än idag är just telefonsamtal det enda sättet att boka resan till Lotta och Bosses två “hotellrum”. Ingen mejladress finns på webbplatsen. Ingen onlinebokning. Ett högst medvetet val.
– Det ska vara personligt att komma till oss. Och vi tycker det är så kul och trevligt att höra vilka gäster som kommer. Redan i samtalet lär vi känna varandra och kan lätt tipsa om upplevelser, beroende på vilka önskemål just de har, säger Lotta, och berättar att typresenären är...inte den andra lik:
– Vi har haft i princip nyfödda till en 101-åring hos oss! Så gästerna är alla möjliga och kommer, i vanliga tider, från i stort sett hela världen.

När Mösseberg och Mellanöstern gifter sig

Genom vårt samtal strövar vi längs stigen, vi vinkar upp till gästerna i Andrum som just satt sig ner för sin middag på den fascinerande uteplatsen som sprängts in mitt i ekens frodiga höstliv av roströda löv. Bara att vara i Lotta och Bosses sällskap får en att andas lite lugnare. Så nyfikna, så inlyssnande. Det är ingen tvekan om att den personliga känslan når fram. Lotta öppnar en grind, och får samtidigt våra ögon att bli storögt öppna. En bit bort tornar vårt boende för natten upp sig. Sjunde himlen. Ett häpnadsväckande sagohus som osökt för tankarna till Pippi Långstrumps Villa Villekulla, men som i själva verket är resultatet av ett möte mellan Mösseberg – och stjärnklara ökennätter.
– Att sova under stjärnhimmel i öknen i Oman och Tunisien är något av det bästa jag har gjort. Så namnet kändes givet. Sedan är ju Sverige inte ökenhett alltid, så stjärnhimlen fick bli en specialbelysning på innertaket. Vi ville också att husen skulle se ut som de otroligt vackra villorna som du hittar i Mössebergsparken. Så en mix mellan Västergötland och vida världen, säger Lotta om det helt unika huset som efter drygt två års byggande stod klart 2012.


Klimatsmarta val som genomsyrar allt

Det brukar ju heta att det hänger på detaljerna. Och förutom det femplussiga bemötandet, de vackra omgivningarna och aldrig-sett-på-maken-boendena finns det en annan detalj som Islanna inte missar: hållbarhetsmålet. I stort och smått genomsyrar klimatsmarta val precis allt. Sjunde himlen är framsnickrat av oimpregnerad ek och insidan är målad med äggoljetempera på ekologiska ägg och linolja. Bara för att nämna några detaljer.

– Det är något vi verkligen jobbat hårt för att få till, och ambitionen är att varje enskilt val ska vara så bra som möjligt ur hållbarhetssynpunkt, säger Lotta.

Paret Ottosson stiger ner från (sjunde) himlen och lämnar oss. Vi mumsar av det hembakade och ekologiska fikabrödet som dukats fram åt oss och bara mår. Och bara att insupa lugnet är något alldeles extra. Träden och det lätt klappande ljudet av eklöven som slår mot varandra i höstvinden tillsammans med det faktumet att vi bokstavligt talat bor mitt i träden är meditativt omslutande. Så rogivande. Innan vi släcker lampan – stjärnhimlen i taket – sitter vi på verandan och lyckas se en och annan hösttrana flyga förbi. Tranor på hösten? Jodå. Även den här årstiden hittar det imponerande djuret till Hornborgasjön. Kvällen känns komplett.

En frukost att hissa

Att ta hissen ner till en hotellfrukost, det har du kanske gjort. Men på Islanna är läget det omvända. Den ekologiska frukosten tar hissen till dig! Efter att morgonsolen stigit till Sjunde himlen halas frukostkorgen upp i en vertikal linbana. Lekfullt och läckert. Bosse och Lottas paradgren till smörgås: det egna hällbrödet, bakat i gårdens bagarstuga är en av höjdpunkterna som ger oss energi inför dagens strapatser. Deras ord från gårdagen om att traktens besöksmål – i alltifrån tillvaratagandet på natur till gårdscaféer – ekar som påminnelser. Det känns onekligen så. Det stämmer inte minst väl in på höstens skördetid. Vi har turen att tajma in vårt besök med en lördag, då Malta Johanna torgmarknad, med mängder av lokala gårdsproducenter, färgar torget i Falköping. Det doftar från nyslagen honung och KRAV-grönsaker och med händerna fulla lämnar vi torget för ett annat stolt centrum för Falbygden.

Gudomlig pilgrimsvandring

Ett besök till Falbygdens osteria är ett lika givet besöksmål som osten själv på frukostmackan. Här finns sisådär 150 ostsorter och dessutom kex och tilltugg från mängder av lokala samarbetsleverantörer i en ost-oas som inte lämnar en oberörd eller tomhänt. Och vi kan förstås inte lämna Falköping utan en tur till Mösseberg. Till att börja med för att bara betrakta den vackra arkitektur som Islannas Sjunde himmel inspirerats av. Och nog går det att se likheterna i finsnickeriet, skrymslena och de fascinerande tornrummen från flera av husen häromkring. Men Mösseberg är mer än bara hus, förstås. Den här dagen stannar vi till för en utsökt lunch på Kurorten Mösseberg, där en värmande fisksoppa landar på våra tallrikar. Det gör oss också redo för dagens tur, i dubbel bemärkelse.


För att gå Pilgrimsleden, som i söder går förbi på Mösseberg, som vandring är ett rent privilegium. Hela leden är nästan 44 kilometer från Falköping till Varnhem. Men vandringen går mycket fint att stycka upp i tre. Vi bestämmer oss för att ta oss den dryga milen till Gudhems klosterruin, och därifrån ta bussen tillbaka. En perfekt dagstur! Och efter att ha sett torget målas i grönsakernas alla färger visas oss leden förbi ursprunget, förbi skördemarker och naturstigar. Innan vi når Gudhem gör vi också en avstickare för en sista energipåfyllning, till lika klassiska som tidsbevarande uppenbarelsen Cesarstugan i Östra Tunhem. Vi slår oss ner i den kombinerade restaurangen och cafét där dukarna är sådär klassiskt blårutiga och timrade detaljer och kakelugnar ramar in känslan av en autentisk servering från förr. På fatet är det dock nybakt som gäller. En hembakad äppelpaj senare tar vi oss på sockerstinna ben mot dagens mål i Gudhem.

Stigen är synlig. Och kanske ser vi den – och hela traktens storslagenhet – mer klart än någonsin förut. För här finns så mycket att inspireras av. Och så många att imponeras av. De lyfter Hornborgasjön, från vanlig stig till unikt trädhus och hela vägen upp till sjunde himlens yttersta hörn.

 

Till Visit Hornborgasjön