Estrids minnesplats, Hamngatan
Estrid Ericson är en av 1900-talets designikoner som 1924, endast 30 år gammal, startade det internationellt erkända design- och inredningsföretaget Firma Svenskt Tenn.
IN ENGLISH
Estrid kommer till Hjo
En månad gammal flyttar Estrid med sin familj från Öregrund i Roslagen till den lilla trästaden Hjo, den 17 oktober 1894. Det är här på Hamngatan 12, tomt no 31 B, som familjen bosätter sig, då Estrids pappa Adolf har arrenderat hotellverksamheten i byggnaden. Adolf arrenderar Hotell Royal, eller "Rullan", som det i folkmun kallads, i 6 år (1894-1899) för att sedan köpa fastigheten och verksamheten. Han står som källarmästare/ägare till hotellet fram till sin död 1924.
Kort efter familjens ankomst i Hjo börjar Estrid få sällskap av alla sina syskon. De föds tätt åren som kommer - Elsa 1895, Christina 1896, Sven 1897, Bele 1901 och sist Irma 1906. Helga, barnens mamma, hade även en dotter sedan tidigare, Therese, som uppfostrades av Helga och Adolf i Hjo tillsammans med de övriga barnen.
Hotell Royal
Själva byggnaden är uppförd 1844. Inne i byggnaden fanns restaurang och en större samlingssal kallad "Kullbergs salong, efter den förre ägaren S P Kullberg. Det var den första större nöjeslokalen i Hjo och där uppträdde ofta teatersällskap.
Estrids pappa Adolf var under var under mer än ett kvarts sekel innehavare av Hotell Royal. Han sågs dagligen sitta på den hotelltrappa som då fanns utanför byggnaden.
Fotograf: Hjo kommuns bildarkiv
Efter Adolfs död drev några av syskonen Hotell Royal vidare. Systern Christina fanns med i rörelsen ända fram till 1961-1962. Hotellet fortsatte några år efter det, men ekonomin blev allt sämre. Hotell Royal lades i slutet av 1960-talet ner och ersattes med det nya Hotell Bellevue, i Hjo Stadspark.
En beskrivning av Hotell Royal
Så här minns och beskriver Nils Fredriksson, Adolfs systerson, Hotell Royal:
"Entrén till Hotell Royal var i nordvästra hörnet där Hamngatan gör en sväng. Fasaden mot gatan bedömer jag till cirka 30 meter. Utmed gatan låg i bottenvåningen matasalen med en veranda mot trädgården. En trappa upp låg festvåningen med tunga sammetsgardiner där jag som barn älskade att stå och titta på trafiken och lyssna på de järnskodda hjulens skrammel mot kullerstenarna på gatan. Vid södra tomtgränsen låg en inkörsport till trädgården och strax innanför den en buteljgrotta av vinbuteljer, med bottnarna inåt, som gav ett grönskimrande ljus. Utefter södra tomtgränsen fanns längre ner en byggnad innehållande tvättstuga, förråd och ett före detta stall. Stallet var en tid bostad för den tama råbock som kan ses på ett foto tillsammans med några av barnen, bilden är tagen vid sekelskiftet.
Själva hotellbyggnaden låg vid norra tomtgränsen med en brandmur mot gränsen. Innanför entrén låg först portierlogen, en garderob och sedan ett serveringsrum innan man kom till köket där en hushållerska regerade över kokerskorna. Inköpen av fisk och grönsaker gjordes på lördagar som var torgdag. Specerier levererades nog från de stora butikerna längre ner på Hamngatan. Från köket gick också en korridor till familjen Eriksons privata matsal och salong. Där fanns också kontor och några rum. Familjens matsal och salong, med utgång till trädgården, hade också dörrar till de två gavelrummen mot sjön. Det ena var Adolfs och Helgas rum och i det andra bodde några av barnen. Jag minns att Stina och Irma disponerade det ena rummet på 20-talet".
Nils Fredriksson, Huddinge, juni, 2004 - ur boken "Sagan om Estrid Ericson - Svenskt Tenns grundare, börjar och slutar i Hjo" av Lennart Nilsson
Den vackra matsalen inne i Hotell Royal var för övrigt ritad av Josef Frank på mitten av 1930-talet.
Fotograf: Arkivbild: Hjo kommun
En bild som visar Hotell Royals matsal på 1960-talet.
Estrids studieår
Åren strax innan Estrid startar Firma Svenskt Tenn, studerar Estrid vid Tekniska skolan i Stockholm (nuvarande Konstfack) för att utbilda sig till teckningslärarinna. Under sin studietid bor hon inackorderad hos författaren Bo Bergman på Nybrogatan i Stockholm. Bo Bergman och kurskamraten Tyra Lundgren var två nära konstnärskontakter Estrid knöt till sig under sin studietid, vars vänskap skulle vara livet ut.
En termin under sin studietid var Estrid verksam som teckningslärarinna på Samskolan i sin hemstad Hjo, nuvarande Kulturkvarteret Pedagogien, där du kan besöka utställningen om Estrid och Firma Svenskt Tenn visas.
Starten av Firma Svensk Tenn
När Estrid 1924 ärver pengar efter sin far Adolf blir detta startkapitalet att starta Firma Svenskt Tenn.
"Jag startade Svenskt Tenn världsfrämmande och ganska opraktisk. Litande på den goda smakens ovissa morgondag".
Fotograf: Photographer unknown
Så skrev Estrid några år efter att hon tillsammans med tennkonstnären Nils Fougstedt, startade Firma Svenskt Tenn år 1924, endast 30 år gammal. Sin första butik öppnade de samma år på Smålandsgatan i Stockholm. Sitt idoga arbete och hennes förmåga att knyta till sig samtidens namnkunnigaste arkitekter och konstnärer gav frukt och det dröjde inte länge innan Estrid Ericsons namn blev känt.
När hon 10 år senare, 1934, anställer den österrikiske arkitekten och formgivare Josef Frank inleds kanske ett av designhistoriens mest lyckade samarbeten, och tillsammans skapar de en tidlös inredningsstil under devisen "de lyckliga tillfällenas filosofi". Det blev en internationell inredningsstil som kom att överleva dem båda, där deras högst personliga blandning av europeisk elegans och svensk funkis än idag genomsyrar Svenskt Tenns inredningsfilosofi.
Fotograf: Jesper Anhede
Läs mer om Firma Svenskt Tenns historia här >>
Estrid avled 1981 är tillsammans med sin make Sigfrid begravd i Hjo.
Estrids minnesmärke
Här på Hamngatan 12, där Estrid växte upp, kan man numera besöka Estrids minnesplats "Källan".
Minnesplatsen och konstverket är skapat av Hjokonstnären Yvonne Nimar. En urna med stillsamt rinnande vatten, ett japanskt körsbärsträd, ett äpple och en sittplats bildar tillsammans konstverket som även är tänkt som en plats för rekreation och eftertanke.
Materialen är diabas och västgötsk kalksten. Konstnärens utgångspunkt var ett citat av Estrid Ericson, där hon nämner glädjen att göra enkla saker som att plantera ett träd eller plocka ett äpple. Yvonne Nimar är verksam i Hjo.
Snabbfakta
Hur många stopp: 17
Vad gör man: vid varje stopp/skylt, scanna QR-kod
Startplats: vid ett av stoppen
Vad behöver jag: mobiltelefon, QR-kodscanner
Tidslängd: ca 1 timma
Vandringssträcka: ca 1,5 km
När på året: hela året
Pris: GRATIS