({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: B. Saunders

Herrljunga Stadspromenad
Herrljunga

Upptäck Herrljungas historia på ett nytt och spännande sätt!

Följ med oss på en stadsvandring som tar dig genom vårt samhälle och lär dig  känna byggnaderna som format Herrljunga tätort.

Herrljunga hembygdspark

I vacker natur i en sluttningen ned mot ån Nossan vid Haraberget ligger Herrljunga Hembygdspark. Hembygdsparken har ett 20-tal byggnader och räknas numera till ett av länets största friluftsmuseer.

Storsa runt och njut av det stilla lugnet, upptäck de gamla stugorna, kryddträdgården, stigen runt dammen och för barnen så finns det Trollstigen samt en sagopromenad att upptäcka.
Välkommen till Herrljunga hembygdspark.

Herrljunga stadspromenad

Herrljunga stadspromenad har sin start vid Herrljunga hembygdspark vid Haraberget.

Längs promenaden finns sammanlagt 38 kulturnedslag och här kan du få en inblick i Herrljunga tätorts äldre historia.

Snabbfakta

Start och mål: Herrljunga hembygdspark, vid Haraberget
Längd: cirka 3,5 kilometer och det är en rundturspromenad
Parkering: finns vid hembygdsparken, vid södra entrén

Folder över stadspromenaden finns framtagen och kan hämtas vid starten i hembygdsparken.

Historia

Det finns inga säkra belägg för när Herrljunga som by eller boplats uppstod.
Den gamla kyrkan uppfördes under tidig medeltid, men dessförinnan vittnar ett stort antal lämningar om tidiga bosättningar, inte minst under järnålder och folkvandringstid.

Under hundratals år var Herrljunga enligt uppgift en ganska sömnig liten by, där den låg vid ån
Nossan och landsvägen, vid Harabergets norra sluttningar. Trakten var ganska mager, men människorna levde av vad de kunde, jordbruk, jakt, och fiske.

Två händelser, oberoende av varandra förändrade förutsättningarna för Herrljunga: det s k laga skiftet under 1850-talets sista år respektive den mest epokgörande, tillkomsten av järnvägen med tillhörande stationsetablissemang.

När Västra stambanan inrättade en station på orten 1862 och tillkomsten sker av fler järnvägslinjer, innebar detta ett radikalt omslag i samhällets utveckling. Därtill kommer uppförandet 1865 av ny gemensam
kyrka för Herrljunga och Tarsled församlingar.

Under 1900-talet växte samhället med nya företag och verksamheter, egnahemsbebyggelse och villakvarter. En del av de äldre husen har rivits och fått ge plats åt andra typer av byggnader, som nya årsringar på ett träd, men det finns gott om äldre och relativt välbevarade byggnader kvar som vittnar om det som en gång var. Herrljunga municipalsamhälle fick 1953 status som köping. Orten är fortfarande en betydande järnvägsknut som med sitt goda läge möjliggör pendling åt många håll.

Vill du läsa mer om Herrljunga hembygdspark och föreningens aktiviteter och evenemang besök Herrljunga hembygdsförenings hemsida för mer information.

Välkomna ut på promenad hälsar Herrljunga hembygdsförening som står bakom framtagandet av Stadspromenaden, men stöd från Herrljunga kommun.

Fakta om leden

Längd:

cirka 3,5 kilometer

Område:

Promenaden går i Herrljunga tätort

Tänk på:

Toalett vid hembygdsparken är öppen då föreningen har aktiviteter eller evenemang i parken.

Vid behov av toalett så finns det dag och kvällstid toalett i Herrljunga station.
Dagtid finns toalett vid Herrljunga kulturhus samt i Herrljunga kommunhus.

Markering:

Följ promenaden via folder med information ledsträckning om kulturnedslag eller via länk till GIS-karta. 

Stadspromenaden har ingen färgmarkering.

Svårighetsgrad:

Lätt

Passar för:

En proemand som passar alla åldrar. Promenaden följer den asfalterade vägar i samhället och fungerar för både den som går med barnvagn eller har rullstol.
Vi punkt 2, som följer allé till kyrkoruin där är underlaget grus och gräs.
I hembygdsparken har huvudgången underlag av grus.

Start och mål:

Herrljunga hembygdspark

Hitta hit:

Herrljunga hembygdspark ligger vid ån nossan i östra delen av tätorten längs storgatan vid haraberget.

Kommer du med tåget så gå vidare från stationen vidare till Storgatan som går genom samhället, följ Storgatan cirka 1,5 kilometer till du ser entrén till hembygdsparken som har två stora stenar och ett mjölkbod vid entrén.

Kommer du med bil från Vedum eller via Hudenevägen, kör över brnn över Nossan, på vänster sida ser du den norra entrén, för att parkera kör förbi norra entrén till du kommer till Harabergsgatan, följ skylt som tar dig till södra entrén samt till parkering.

Kommer du från Alingsås eller Borås - följ Storgatan  till du kommer till Harabergsgatan - följ skylt som tar dig vidare till södra entrén samt till parkering.

Vid södra entrén finns parkering samt handikappsparkering intill entrén samt om du följer väg ca 100 m till en grusparkering, där det också finns plats för bussar att parkera.

Karta för utskrift/nedladdning

Haraberget, Herrljunga hembygdspark

Herrljunga hembygdspark

I vacker natur i en sluttningen ned mot ån Nossan vid Haraberget ligger Herrljunga Hembygdspark. Hembygdsparken har ett 20-tal byggnader och räknas numera till ett av länets största friluftsmuseer.

Storsa runt och njut av det stilla lugnet, upptäck de gamla stugorna, kryddträdgården, stigen runt dammen och för barnen så finns det Trollstigen samt en sagopromenad att upptäcka.
Välkommen till Herrljunga hembygdspark.

Kontaktinformation

Stadspromenad/Herrljunga hembygdspark

Storgatan 86

52431 Herrljunga


Telefon: +46 0513 10836


E-post: Skicka E-post

Hemsida: hembygd.se/herrljunga