({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Tuana Fridén

Pilgrimsleden Falköping - Gudhem
Falköping

13,2 km av pilgrimsleden mellan Falköping och Varnhem

Under din vandring på pilgrimsleden mellan Falköping och Gudhem kan du uppleva vidunderlig utsikt och vacker natur på Mösseberg. I Gudhem finns en medeltida klosterruin med spännande historia.

 

Snabbfakta

Längd: 13,2 km

Svårighetsgrad: Lätt/medel

Terräng: Stadsmiljö, stigar, landsväg


Märkning: S:t Olofsmärket


Vandring genom Falköping

Vandringen startar vid S:t Olofs kyrka. Den äldsta delen av den nuvarande kyrkan uppfördes av bruten kalksten under tidigt 1100-tal. Det gör S:t Olof till den äldsta kyrkan på Falbygden. Den imponerade storleken på kyrkan vittnar om dess betydelse. Namnet syftar på helgonkungen Olav i Nidaros och är på så sätt en naturlig start för Pilgrimsvandring. På vägen genom staden passerar du Falbygdens Museum som visar utställningen "Forntid på Falbygden" med isen som droppar, Nordens äldsta tamhund, den unga Hallonflickan som offrades i en mosse och berättelsen om guldhalskragen från Ålleberg.

Mösseberg

Första delen av leden fortsätter sedan på gator genom Falköpings stad för att via större stigar ta sig upp för Mössebergs sluttning och vidare över berget. Här finns härliga naturupplevelser, friluftsaktiviteter och en fantastisk utsikt över staden och det öppna landskapet. Mösseberg bjuder också på ett utsiktstorn, badsjö, lekplatser, skidbacke och djurpark.

Fotograf: Tuana Fridén

Östra Tunhem

Innan nedfarten från berget, väntar ett par kilometers vandring på slingrande stigar för att sista halvmilen via landsväg och lätt nedförsbacke ansluta till Gudhems kyrka och klosterruin. Behöver du fylla på med energi och ta en fika eller lättare lunch så kan du beöka Kdesign, inredningsbutik och café.

Gudhem

Cistercienserklostret i Gudhem var ett nunnekloster som grundades på 1160-talet. Det ligger vackert beläget med utsikt över Hornborgasjön. Inne i klosterruinen finns drottning Katarinas grav från 1200-talet. Katarina donerade större delen av sin förmögenhet till klostret vilket innebar att nunnorna kunde bedriva sin verksamhet. Idag finns här ett klostermuseum med klosterträdgård, klosterruin och Gudhems församlingskyrka. 

Fotograf: Falköpings kommun

Buss tillbaka till Falköping

För att ta dig tillbaka till Falköping igen så vandrar du ut till väg 184 och busshållsplatsen som kallas för Kabelstationen, Falköping. Tidtabell för buss 203 hittar du på www.vasttrafik.se

Fakta om leden

Längd:

13,2 km

Markering:

S:t Olofsmärket

Svårighetsgrad:

Lätt / Medel

Start och mål:

Start vid S:t Olofs kyrka, Falköping och slutar vid Gudhems klosterruin där du sedan tar buss tillbaka till Falköping, eller tvärtom.

Hitta hit:

Falköping ligger mellan Vänern och Vättern ca 120 km från Göteborg. I Falköping finns ett resecentrum med bra tågförbindelser och buss.

Väljer du att åka bil hit så finns det flera parkeringar i Falköpings centrum i närheten av S:t Olofs kyrka. Många av dem är tidsbegränsade där användning av parkerings-skiva krävs. Skivan kan köpas på Turistbyrån eller i butikerna i centrum. 

Om du vill starta din tur i närheten av resecentrum så finns även där ett flertal parkeringar att välja på, även en långtidsparkering.

Karta:

 

Det finns en papperskarta över leden som du kan beställa på Falköpings turistbyrå och en webbkarta som du kan kika på i mobilen eller på din dator. 

Kort sammanfattning om leden, utskriftsvänligt pdf-format.

Kontaktinformation

Falköpings turistbyrå

Stora torget 11

52142 Falköping


Telefon: +46 515 88 70 50


E-post: turism@falkoping.se

Hemsida: Till hemsida