({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Vandrare i Västsverige

Fotograf: Lukasz Larsson Warzecha - LWimages Studio

9 tips på sommarupplevelser i Falköping

Upplev vacker natur, spännande kultur och roliga barnaktiviteter i Falköping och på Falbygden kombinerat med läcker fika och god mat. Här kommer 7 tips till en sommarutflykt!

 

1. Fågelsjö med vandringsleder och naturum

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och vid Fågeludden på sjöns östra sida, står ett naturum och svävar på pelare i vattnet. På sommaren erbjuder naturum många roliga aktiviteter som skattjakt, guidningar och skådarskola. Runt sjön finns flera fina vandringsleder i naturreservat. Mer att se och göra vid Hornborgasjön hittar du här!

Tips!

  • Alldeles i närheten av naturum ligger Café Doppingen som erbjuder fika och luncher med vacker utsikt över Hornborgasjön, 
  • Upplev vacker konst både inne- och utomhus på Löfwings Ateljé & Krog. Här finns också hembakt fika och lunch. Vill du stanna lite längre i området så kan du bo på gårdens mysiga B&B.
  • Fler ställen att övernatta på i området är Nästegården där du bor i vacker 1800-talsmiljö med kulturhistoriskt återställda byggnader eller i Bosgårdens mysiga stugor.

2. Sveriges största samling av backstugor

Upplevelsemuseet Åsle Tå har Sveriges största bevarade samling av backstugor. Vandra längs den pittoreska tågatan, kika in i stugorna och upplev en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen. På Café & Restaurang Åsle Tå kan du njuta av vällagad mat gjord på lokala och svenska råvaror efter säsong, hembakt fika och glass.

Tips!

  • Några kilometer från Åsle tå ligger inredningsbutiken Hem till mig med vacker klassisk inredning i countryliving stil.
  • Någon mil från Åsle ligger Wrågården, här kan du kika på älgar och bison, handla i gårdsbutiken, spela fotbollsgolf, fika eller beställa in gårdens pizza. Vill du stanna lite längre så kan du bo över i en stuga utformad som en älg eller bison.

3. Ost och shopping

Falbygdens Osteria drivs i femte generationen och är känt för sina ostar och andra delikatesser. Här finns en 25 meter lång ostdisk med osterians egna ostar, importerade delikatessostar och ost från små lokala producenter. Du kan också njuta av restaurangens ostbuffé eller handla i butiken.

Tips!

  • Småstadshopping i Falköpings centrum med trevligt utbud, mysiga caféer och hög service.
  • Ta en mysig fika eller ät något gott på stadens restauranger och caféer. Flera av dem har inriktning på lokalproducerat.


4. Platåberg med aktiviteter och vacker utsikt

På platåberget Mösseberg kan du uppleva många härliga naturupplevelser, friluftsaktiviteter och vacker utsikt över Falbygden. Spåren och vandringslederna på berget är av varierande längd och typ, för både promenad, löpning, MTB-cykling. Här finns också en discgolfbana, lekplatser, utsiktstorn och en liten djurpark.  

Tips!

Visst du att?

  • Mösseberg är 327 m över havet och ingår i Platåbergens Geopark - Sveriges första Unesco Globala geopark. I Västergötland finns 15 platåberg. 

5. Medeltida klosterruin med vacker utsikt

Cistercienserklostret i Gudhem var ett nunnekloster som grundades på 1160-talet. Det ligger vackert beläget med utsikt över Hornborgasjön. Idag kan du uppleva klosterruinerna och Gudhems församlingskyrka. Även en liten klosterträdgård och museum.

Tips!

6. En av Sveriges största trädsamlingar

Utanför Floby ligger parken och trädgården Alphems Arboretum som är formad och planterad av lantbrevbäraren Frans Johan Gegerfeldt. Den är en av Sveriges största trädsamlingar och mitt bland träden i parken ligger hans egen lilla stuga som han byggde 1903. I 50 år arbetade han med sin trädgård där han ville ha träd från hela världen. Anläggningen innehåller nu över 200 olika träd och buskar även olika stenformationer.

Tips!

  • Kaffestuga med godsaker finns i parken där du kan njuta inomhus, på uteserveringen eller ta med dig en fikakorg ut i parken.
  • Vill du bo över i området så finns Torpa Gård med gröna ekhagar, blommande ängsmarker och mysiga grusvägar utanför dörren.


7. Tillbaka till forntiden

Res tillbaka i tiden och upptäck hur människor och djur levde under forntiden. Inbäddat i en fridfull ekskog utanför Åsarp ligger Ekehagens forntidsby med stenåldershyddor, långhus med djur och åkrar från bronsålder samt en järnåldersgård med tillhörande smedja. Följ med på guidade visningar eller prova att paddla stockbåt, skjuta med pil och båge eller lös uppdrag i byn.

Tips!

  • På Ekehagen finns café och restaurang där du kan fylla på med energi under dagen.
  • Den nationella cykelleden Ätradalsleden hittar du i närheten av forntidsbyn. Leden går från Falköping till Falkenberg, där ungefär hälften cyklas på bilfri banvall. 
  • Även Kulturväg Ekomuseum Västergötland går förbi Ekehagen. Över 100 besöksmål med inriktning på kulturarv mellan Falköping, Ulricehamn och Tranemo.

 

8. Experiment och uppfinningar

Upplev spännande experiment, kluriga problem och magiska shower på Dalénium Science Center. I experimenthallen får du prova på massor av aktiviteter. Varför inte utmana ditt minne i ljudmemory eller ta dig genom laserbanan utan att nudda strålarna? Granne med Dalénium ligger Dalénmuseet som berättar den inspirerande historien om Gustaf Dalén, pojken som först ansågs obildbar men som sedan fick nobelpris. När fyrarna började blinka kunde människoliv räddas och uppfinningarna blev fler och fler. Upplev berättelsen om Gustaf genom film, ljud, ljus och museets guider på ett modernt upplevelsemuseum.

Tips!

9. Spännande utställningar

På Falbygdens Museum berättas en unik historia med början i förhistorisk tid. Kom in och upplev den spännande utställningen "Forntid på Falbygden" med isen som droppar, Nordens äldsta tamhund, den unga Hallonflickan som offrades i en mosse och berättelsen om guldhalskragen från Ålleberg.

Tips!

  • En del av museet är Barnens museum, där finns en skaparhörna, kläder från olika tider att prova och en handelsbod där barnen kan leka affär.
  • Missa inte KISS - the Exhibition! En tillfällig utställning på museet om ett av tidernas största och mest inflytelserika band. Om musiken, sminket och det enorma varumärke som bandet blivit, men även om samlariver, idoldyrkan och personliga möten. Utställningen pågår fram till 18 augusti.

 

 

 

Tänk på att kika efter öppettider innan ni ger er ut på utflykt eftersom de kan variera under säsongen. Fler utflyktstips och mer information hittar ni under fliken Se och Göra på vår webbsida!

Se och göra

 

Bo och äta i Falköping