Snabba fakta
Många av de frågor vi får från intresserade som planerar kanalresa är av samma slag. Här har vi valt att sammanställa de vanligaste frågorna – och svaren.
Du hittar all information du behöver för att resa på dalslands kanal i vår Skepparguide. Den finns att hämta i alla våra slusstationer, på Dalslands turistbyråer samt går att läsa online.
Är det svårt eller riskabelt att slussa?
Nej, inte alls! Att slussa är lätt. Vid varje sluss finns det dessutom en erfaren slussvakt som hjälper dig genom slussen och svarar på eventuella frågor.
Är det köer vid slussarna?
Det beror på när på säsongen du besöker Dalslands kanal. Under högsäsong – i juli – har vi flest båtar i sjösystemet. Då kan det naturligtvis hända att du får vänta en stund vid någon sluss.
Väntetider och hur du planerar din resa
När är sista slussningen för dagen?
Den angivna tidpunkten för kanalens stängning är inte samma tid som sista slussning. Grundregeln är att slussning inte påbörjas om den inte hinner avslutas före stängning. Efter stängningsdags är det inte möjligt att slussa.
I Håverud och i Dals Långed tar det 1 timme att slussa, därför behöver du anlända minst en timme innan slussen stänger för att hinna slussa den dagen.
Vilken tid ska jag börja slussa i Håverud för att inte riskera att hamna i kö?
I Håverud bör man om möjligt slussa på morgonen/förmiddagen under högsäsong.
Var kan man hyra kanot?
Det finns många kanotuthyrare längs Dalslands kanal och vi har listat dem alla.
Var kan man handla?
Vi har samlat information om vart du hittar matbutiker, systembolag, apotek, drivmedel och annan service längs Dalslands kanal.
Var kan jag fylla färskvatten?
Färskvatten finns i samtliga gästhamnar. Dessutom finns färskvatten vid flera slusstationer.
Vad kostar det att slussa?
Priset för din kanalbiljett baseras på längden på din båt och antal slussbassänger i respektive sluss. Enkelbiljett, enskild biljett för endast en sluss, lönar sig om du ska göra en kortare resa genom en eller några få slusstationer. Om du vill resa längre rekommenderar vi vår tur- och returbiljett.
Kan man gå med segelbåt på kanalen?
Ja! Du har en segelfri masthöjd om 26 meter till Håverud. Därefter 17 meter till Lennartsfors. Efter Lennartsfors har vi en segelfri masthöjd om 15.5 (14.5) meter. Håll koll i sjökortet.
OBS! Max djupgående i slussarna 1.80m.
Kan man betala för en sluss åt gången eller för hela kanalen?
Du kan betala för en sluss åt gången men det lönar sig bara om du vet att du bara ska gå igenom ett fåtal slussar, annars rekomenderar vi vår Tur- & returbiljett. Du kan alltid köpa till slussbiljetter om du vill förlänga din resa.
Hur långt hinner jag?
Om du studerar tabellen på vår sida om gångtider får du en uppfattning om tidsåtgång, både att slussa och färdas mellan slussarna. Hur lång tid din resa tar beror också på hur många båtar som rör sig i kanalen, då många båtar kan skapa kö i slussarna.
Hur lång tid tar det att gå hela kanalen?
Dalslands kanal har ca 250 km segelbar farled. För att hinna njuta av det Dalslands kanal har att bjuda på och inte behöva stressa, bör du räkna med att kunna disponera 8-10 dagar. Då hinner du i lugn takt gå hela sjösystemet.
Hur lång tid i förväg ska jag beställa landtransport?
Du bör kontakta landtransportören senast 14 dagar före transport.
Finns det trailerramper där man kan lägga i sin båt?
Ja, vi har väl utbyggt med trailerramper utmed sjösystemet.
Finns det ström i gästhamnarna?
De flesta gästhamnar har el. I vår skepparguide hittar du en förteckning över gästhamnarnas faciliteter.
Finns det ett särskilt sjökort över kanalen?
Ja, Dalslands kanal har ett eget sjökort. Om du planerar att gå med egen båt vill vi bestämt rekommendera att du köper sjökortet över Dalslands kanal – dels för att du får ett bättre underlag för din planering och inte minst för din säkerhets skull.
Vi hoppas att du ska få en härlig resa genom Dalslands kanal