Cykla Lelångenleden
Uddevalla - Dalsland - Årjäng
Lelångenleden är en äventyrlig cykelled som tar dig från havet i Uddevalla via sjöarna i Dalsland hela vägen upp till de värmländska skogarna i Årjäng. Du cyklar på fina grusvägar och har mycket att upptäcka längs vägen.
Natursköna Lelångenleden har fått sitt namn från den gamla järnvägen Uddevalla-Lelångenbanan och en stor del av leden följer den nedlagda banvallen. Det som skiljer Lelångenleden från många andra cykelleder är att nästan hälften av underlaget består av grusvägar med hårt packad yta och glest med biltrafik.
Leden slingrar sig fram utmed Dalslands kanal, genom vildvuxna skogar och förbi charmiga landsbygdsorter med flera trevliga fikaställen. Det är en rolig cykelled för hela familjen med många stopp utmed vägen, bland annat flera museer, badplatser, ställen att paddla kanot på och mysiga hotell och campingar att övernatta på.
Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm
8 trevliga stopp utmed Lelångenleden
1. Uddevalla
Lelångenleden startar i Uddevalla, eller slutar beroende på vilket håll du cyklar såklart. Det är enkelt att ta tåget till Uddevalla och här hittar du gott om restauranger, boenden och sevärda stopp. Några tips är:
- Strandpromenaden. Makalöst vacker promenadväg på träbryggor som smyger sig runt de branta klippväggarna. Ett måste när du är i Uddevalla!
- Bohusläns museum. Populärt museum med spännande utställningar om havet, båtar och Bohusläns historia.
- Quality Hotel Carlia. Centralt hotell med restaurang och relaxavdelning med bastu.
- Bohusgården. Spahotell med fin utsikt över Byfjorden och Uddevallabron i väster.
Fotograf: Lars-Gunnar Hallsten
2. Bjursjöns badplats
Finns det något bättre än att ta ett svalkande kvällsdopp efter en dag på cykelsadeln? Det finns gott om badsjöar längs Lelångenleden och en av de bästa hittar du strax norr om Uddevalla. Vid Bjursjöns badplats finns sandstrand, brygga och toalett.
Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm
3. Ragnerud och Kroppefjäll
I höjd med Högsäter en dryg mil norr om Färgelanda ligger Ragnerud Vandringsdestination, en mysig familjecamping med badsjö. Här kan du bo i stugor av olika storlek, koppla av i bastun, fiska, paddla SUP, spela minigolf och mycket annat. Restaurangen Ragnerud Kök har satsat mycket på närproducerade matupplevelser.
Ragnerud är också ett perfekt ställe för dig som vill sträcka på benen och upptäcka Kroppefjälls vildmarksområde till fots. Det är ett av södra Sveriges största naturområden med fina vandringsleder.
Fotograf: Turistrådet Västsverige
4. Bäckefors Bruk
Hade du besökt Bäckefors i mitten av 1800-talet hade du mötts av en livlig bruksmiljö med varma smedjor och högljudda hammare. Nu har arbetet sedan länge tystnat, men du kan se ruinerna av bruket på din cykeltur.
I utkanten av Bäckefors samhälle ligger det småskaliga bryggeriet Brukskällan som tillverkar hantverksöl, läsk och tonic. Har du tur lyckas du pricka in någon av deras pubkvällar under din cykeltur.
Fotograf: Christiane Dietz
5. Laxsjöns Camping & Friluftsgård
Cyklar du Lelångenleden med barn är Laxsjöns Camping & Friluftsgård det perfekta stället att övernatta på. Här bor ni i stugor och kan svalka er i sjön, spela minigolf, paddla kanot, äta middag och öva på cykelbalansen i teknikbanan.
På andra sidan Laxsjön kan du nästan skymta Baldersnäs Herrgård mellan träden. Det är bara 15 minuters cykling hit från Lelångenleden, ifall du vill göra en avstickare för en smakrik herrgårdslunch.
Fotograf: Jonas Ingman
6. Bengtsfors
Bengtsfors är en av de större orterna du passerar när du cyklar Lelångenleden. Här finns goda möjligheter att fylla på depåerna, äta en bit mat eller vila upp dig på ett mysigt hotell. Några tips är:
- First Hotel Bengtsfors. Trivsamt hotell med utomhuspool för sköna dopp under sommaren.
- Silverlake. Kanotuthyrning och mysigt boende i ett rött trähus med fin badplats.
- The Dalsland Experience. Proffsig cykeluthyrning som erbjuder guidade cykelturer.
- Halmens Hus. Museum och slöjdbutik med stor expertis inom halm-hantverk.
- Gammelgården. Vandrarhem och friluftsmuseum med utsikt över hela Bengtsfors.
Fotograf: Jonas Ingman
7. Vårviks kyrka
Vårviks kyrka kan mycket väl vara Sveriges vackrast belägna kyrka. Den ligger på en ö i sjön Västra Silen i norra Dalsland. Valet att en gång i tiden bygga kyrkan på ön gjordes troligtvis för att det var enklare att nå platsen vattenvägen än genom de otillgängliga vägarna och ridstigarna på land.
Cykla gärna ut till ön och njut av de vackra vyerna. Av tradition tänds en lampa i lykthuset på kyrkans torn varje kväll, kanske för att vägleda vilsna sjöfarare.
Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm
8. Bruksorten Gustavsfors
Det pittoreska samhället Gustavsfors ligger på gränsen mellan Dalsland och Värmland. När du viker av in på den smala Bruksvägen är det som att cykla genom historien. På din väg ner mot kanalen rullar du förbi den gamla Brukshandeln, Sjömagasinet och kvarnen som numera inhyser ett av världens minsta bruksmuseum.
Cykla över bron till Alcatraz Aktivitetscenter där du kan ta en fika, äta hemgjord pizza eller övernatta på vandrarhemmet. Alcatraz är även ett perfekt ställe att hyra kanoter på och paddla ett par timmar längs Dalslands sjösystem.
Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm
Fakta Lelångenleden
Längd: Lelångenleden är en 18 mil lång regional cykelled uppdelad på 4 etapper. Leden tar dig från Uddevalla via Dalsland till Årjäng i Värmland.
Underlag: Ungefär lika delar asfalt och grus på lågt trafikerade vägar och cykelbanor.
Tidsåtgång: Du väljer såklart själv var du vill börja och sluta cykla. Det finns många trevliga sträckor för kortare dagsutflykter och gott om boenden om du vill cykla från ställe till ställe.
Markering: Leden är skyltad som regional cykelled från sommaren 2024.
Att tänka på: Använd alltid cykelhjälm, visa hänsyn i trafiken och ha kläder efter väder. Ta med vattenflaska och något att äta ifall energin tar slut. Ett lagningskit med verktyg och extra slang om du får punktering är bra att ha med sig.
Vad är en regional cykelled?
En regional cykelled är framför allt lämplig för en kort cykelsemester eller en dagstur. Leden ska vara mellan 65-200 kilometer och uppfylla flera kriterier enligt Trafikverket. Leden ska bland annat vara trafiksäker, erbjuda attraktiva naturmiljöer och besöksmål, samt ha bra skyltning och tydlig kommunikation med karta och ledbeskrivning.