Till fots genom Dalsland
Det är aldrig långt till en markerad vandringsled i Dalsland. En rundtur på ett par timmar genom ett stycke fin natur, eller en tredagarsvandring med övernattningar i vindskydd? Det är bara att välja.
Pilgrimsleden är den längsta av Dalslands vandringsleder, och den enda som går genom hela landskapet från söder till norr. Sitt namn har leden fått efter den väg som medeltidens pilgrimer följde på väg till Nidarosdomen i nuvarande Trondheim. Edsleskogs kyrka var ett viktigt etappmål för pilgrimerna. Leden börjar i Vänersborg, går via Holms kyrka norr om Mellerud till Edsleskogs kyrka och slutligen via en ny, ännu omärkt, del till Svaneholm. Hela vandringen är över tio mil lång. Sträckan från Vänersborg till Holms kyrka följer vägar. Sträckan Holm-Edsleskog går till stora delar på stigar genom skog. Den klassas som medelsvår och är markerad med pilgrimsmärken. Det finns sex vindskydd längs leden.
Pilgrimsleden går genom en rad av de utflyktsmål som beskrivs i den här boken. Ledens sydligaste del är Dalbostigen i Dalbobergen (68). Sträckan mellan Holm och Edsleskog passerar Gösjön (66), Svankila (56), Forsbo (40) och Rumpesjön (46). I Edsleskog har Pilgrimsleden förbindelse med Storspåret mot friluftsgården Hannebol i Åmål och ledsystemet runt Ängebytjärnet och i Baljåsen-Orsberget (43). Storspåret är ca 20 km långt.
Karl XII:s väg (Karolinerleden) går tvärs över norra delen av Kroppefjällsplatån, ca 15 km vandring på stigar genom fina skogar. Ungefär halvvägs, vid Hästskotjärn, finns en timrad raststuga som står öppen året runt. Ledens västra utgångspunkt finns i Järbo, den östra vid OK Kroppefjälls klubbstuga i Dals-Rostock (se Mörttjärn och Svarvaretorpet, 24). Informationstavlor med karta finns vid båda utgångspunkterna. En anslutande markerad stig söderifrån utgår från Stora Hallesjön på Kroppefjäll (där bilvägen slutar) och når Karl XII:s väg vid raststugan.
I norra Dalsland kan man utforska en del av Skogsdal via Torrskogsleden, en slinga på 26 km längs gamla stigar. Det finns också möjlighet att göra en kortare rundtur, ca 13 km. Leden utgår från bygdegården nära Torrskogs kyrka, där man också kan parkera. För den som vill övernatta finns vindskydd vid Rötjärn och Motjärn eller en enkel stuga att hyra vid Mörndre.
Nordleden följer östra sidan av sjön Lelång, från Bengtsfors till Gustavsfors. Leden, som är 28 km lång, passerar Skarsdalen (7) med utsiktsberget Egersknatten. I Gustavsfors kan man fortsätta ytterligare 6 km på Vammerviksleden längs Västra Silen.
Vid motionsgården Tavlan, strax norr om Eds tätort, börjar Härvägen in mot norska gränsen. Leden tangerar Borgelemossarna (4) och går sedan (på väg) förbi Klevmarkens by in till Ringsmon, där den har förbindelse med lederna i Tresticklan (5) och Heråmaden (6). Från Tavlan utgår också flera kortare vandringleder runt Ed.
Vid foten av Kroppefjäll och på södra delen av Kroppefjällsplatån finns Sundals Ryr-lederna, som är ett fyra mil långt nätverk av markerade stigar mellan områdets rastplatser, utsikter, sevärdheter och naturreservat. Lederna går till stor del på småvägar, och ansluter bland annat till lederna i Kroppefjällsreservatet (33). Granan (27) och Sjöbotten (34) kan också nås från Sundals Ryr-lederna.
Utöver de längre vandringsleder som nämnts här finns markerade stigar i många av de utflyktsmål som beskrivs närmare längre fram. Yttre Bodane (64), Sörknatten (51), Ryr (54), Höljerudsforsarna (13) och Bruremossen (58) är några exempel.
Översiktskarta för de olika lederna.
Innan man ger sig ut på vandring bör man tänka på att markering av vandringsleder ute i terrängen är färskvara. Särskilt på längre turer är det därför klokt att inte enbart förlita sig på ledmarkeringar, utan också ha en användbar karta (och gärna kompass) med sig. Vandringen blir dessutom mer givande om man har koll på omgivningen och kan sätta namn på sjöar, gårdar och annat som man passerar.
Att gå tillbaka samma väg som man kom är sällan särskilt kul, men det bör inte avskräcka från långturer. Med lite planering och med hjälp av Västtrafiks reseplanerare kan man kanske finna möjligheter att åka kollektivt tillbaka till utgångspunkten. För vandrare på Pilgrimsleden går det till exempel utmärkt att med buss och tåg ta sig tillbaka till Mellerud från Edsleskog. Men det kräver som sagt planering, för det är sällan tätt mellan bussturerna på den dalsländska landsbygden.
VETA MER
På www.vastsverige.com/dalsland finns information om vandringsleder. Kartor över lederna finns oftast på kommunernas turistbyråer.
Information om Sundals Ryrs-lederna finns på www.sundalsryr.se
Information och karta över Torrskogsleden finns på www.torrskog.se/information_om_vandringsleden.htm
Tillbaka till www.naturidalsland.se