({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Kent-Åke Gustavsson

47. Ramslökedalen – Ett hav av ramslök

  • Källa: Dalslands Miljö & Energiförbund

Men sina vita blomkvastar och sin starka doft är ramslöken något av en särling i vår flora. Dessutom är den kräsen. I Dalsland finns den bara på en handfull lokaler, och allra rikligast växer den förstås i reservatet som bär dess namn.

"I humlegårdar påstås den fördriva ogräs, i trädgårdar mullvadar och ur husen råttor, men hittills gjorda undersökningar är ej tillräckliga; säkert är emellertid att om den äts av korna, får mjölken en obehaglig löksmak”.
Så skriver Carl von Linné om ramslöken 1745. Och han har säkert rätt. Ramslöken är den enda art i vår flora som man kan nosa sig till på avstånd. Den luktar starkt av lök och dessutom förekommer den nästan alltid i stora bestånd. Här i Ramslökedalen breder den ut sig som en matta under träden över stora ytor.
Kommer man i blomningstiden – och det bör man förstås försöka göra – blir besöket inte bara en upplevelse för luktsinnet, utan också för ögat. Ramslökens kvastar av vita, stjärnformade blommor står vackert mot den friskt gröna bladmattan. Andra sällsynta växter, som till exempel purpurknipprot och sårläka, finns i grannskapet.
Ramslöken kräver skugga och bördig mark. De fåtaliga växtplatserna i Dalsland finns alla på Dalformationens kalkrika berggrund.
Stigen till Ramslökedalen trixar sig fram längs det branta stupet ner mot Åklången och bjuder på fina vyer innan det börjar bära neråt. När man fått nog av blomsterprakt och lökdoft kan man fortsätta stigen ner till sjön, där det finns en rastplats med eldstad och badmöjligheter.
I norr gränsar området till naturreservatet Buterud (48).

Ramslökedalen är naturreservat, 9 ha. En markerad led (gulmarkerad i terrängen) går från vägen till ramslöksbeståndet. En annan led (orange) skyltad ”Glyckshult” fortsätter norrut genom naturreservatet Buterud. Ramslöken blommar normalt i slutet av maj eller början av juni.

 


Hitta hit:
Reservatet ligger vid Åklången i Håverud. Reservatsinformation och trappa upp till leden finns omedelbart norr om bron i Håverud. Parkeringsplats på andra sidan vägen (N58.822067 O12.409724).

 

Karta över området

 

Tillbaka till www.naturidalsland.se