Håverud - livet vid kanalen
Man skulle nästan kunna tro att alla vägar bär till Håverud! För vare sig du väljer att komma med bil, motorcykel, buss, cykel, husbil, tåg, apostlahästar eller båt; alla sätt fungerar för att du ska kunna uppleva vår pärla vid Dalslands kanal!
Självklart vill vi att du bekantar dig med vår unika akvedukt, Nils Ericsons häpnadsväckande tekniska lösning på ett klurigt logistikproblem! Det som gör vår akvedukt så speciell är mötet mellan vattenväg, järnväg och landsväg, ett motiv som fotograferats av mängder av besökare genom åren. Du som vill lära dig mer om Håveruds och kanalens historia gör rätt i att göra ett besök i vårt fina Kanalmuseum eller varför inte följa med på en guidad tur till fots längs slussarna och akvedukten?
Kanalhistoria & kultur
Kanalmuseet har funnits i 40 år och belyser Dalslands kanals historia. Utställningen är byggd kring vardags- och arbetsmiljöer och visar samlingar från gångna tider då bygden sjöd av aktiviteter vid järnbruk, sågverk, skeppsvarv, valskvarn, tegelbruk och massa- och pappersbruk. Museet visar ett viktigt stycke kulturhistoria för vår del av Sverige. Kanalmuseet i Håverud berättar om barn, kvinnor och män och deras liv vid älvarna, sjöarna och Dalslands kanal från 1800-talets jordbruk till dagens pappersbruk. Alla har levt ett liv vid de vatten som sträcker sig från Vänern i söder till Stora Le i norr. De effektfulla och konstnärsdesignade miljöerna gör ett besök på museet till en spännande resa för hela familjen.
Fotograf: Kanalmuséet i Håverud
Fika, shoppa, mys
Men det finns även mycket annat: Flanera längs kajkanten, titta in i någon av de mysiga butikerna, se säsongens utställningar eller lyssna på en eftermiddagskonsert. Varför inte prova på att blåsa glas, äta en god lunch vid kajkanten eller njuta en glass i solen samtidigt som du ser några småbåtar och kanoter slussas igenom våra fyra slussar? Det finns till och med ett tomtemuseum att besöka!
Fotograf: Lena Lindberg Wong, Dalslands Turist AB
Stort aktivitetsutbud
Gillar du att aktivera dig på din semester? Glöm inte att packa ner vandringskängorna när du planerar ditt besök i Håverud. Dalslands 100 km långa Pilgrimsled passerar bara ett stenkast från slussområdet! Här finns även möjlighet att hyra kanot och du kan köpa fiskekort så att du själv kan dra upp kvällens middag! Om det, mot förmodan, skulle nappa dåligt finns flera restauranger i området, du behöver inte gå hungrig! Eller så äter du på en av båtturerna som går under högsäsong: M/S Storholmen, M/S Dalslandia och Nils Ericson af Håverud!
Fotograf: Gaby Karlsson Hain, Dalslands Turist AB
Turistinformation
Personalen på turistinformationen på Dalsland Center, det före detta pappersbrukets lokaler, tipsar gärna om de smultronställen som finns i området. Du får även hjälp med bokningar och information om när du kan hoppa på nästa kanalbåt för att uppleva vårt fina, landskap till sjöss. Barnen kan få en stunds ledigt från mamma och pappa när de hänger med på Sommarlovsskoj som arrangeras av turistbyrån under högsäsong.
Stugor och vandrarhem
Du kanske inte hann med allt på en dag? Ingen anledning till oro. I Håverud finns flera olika boendealternativ som gör att du efter en god natts sömn har möjlighet att uppleva ännu mer av Dalsland ytterligare en härlig dag! Här finns ett vandrarhem, en campingplats, en stugby med fantastisk utsikt och i Upperud hittar du Upperud 9:9 som erbjuder unikt boende i ett före detta sädesmagasin direkt vid Dalslands kanal.
Fotograf: Gaby Hain Karlsson
Visste du att...
Första Postbåten i Sverige med egen stämpel var Laxen. Den erhöll sin stämpel åren 1869-1870 med namnet Dalslands kanal. Då Dalsland kanal öppnades 1868 fanns inte ett enda postkontor efter kanalen från Köpmannebro upp till Töcksfors. Det var då naturligt att någon slags postbefordran borde inrättas. Detta ansåg dåvarande generalpostdirektören V. Roos som 1869 företog en tjänsteresa på Dalslands kanal. Resultatet av denna resa blev ett avtal med ångfartyget Laxen. Detta avtal godkändes av Kungl. Maj:t den 15 oktober 1869. Hur länge postbefordran pågick finns ingen uppgift om, men troligen pågick den in på 1900-talets början.
Källa: Dalslands Kanal 1868-1968 (ur Dalslands Fornminnes- och Hembygdsförbunds årsskrift 1968).