({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Robert Dahlberg

FAQ – Camping for dummies!

Här finns svaren på de vanligaste (och ovanligaste) frågorna om campinglivet i Bohuslän.

Hur fungerar det egentligen att bo på en camping? Är stugorna öppna året om? Måste man gå runt i Foppatofflor? Är det ett krav att älska minigolf? Och hur tar man sig egentligen förbi den där nedrans bommen? Vi har sammanställt några av de vanligaste frågorna och svaren*.

*Notera att alla campingplatser inte ser likadana ut, så lokala avvikelser kan förekomma.

Jag har aldrig bott på camping förut – hur gör man?

Ja du, det är ju en ganska bred fråga. Men det korta svaret är att man gör på ungefär samma sätt som på andra boenden. Du bokar din vistelse (enklast är att boka online på campingarnas egna hemsidor), sedan är det bara att dyka upp när det är dags! Superenkelt! Det går även att dyka upp spontant och hålla tummarna för att det inte är fullbokat.

Måste man ha med sig husvagn eller tält för att bo på camping?

Nej, nästintill alla campingplatser har gott om stugor i olika storlekar och standarder. Ibland finns även vandrarhemsrum. Här finns en lista över vilka olika boendeformer som finns på en camping.

Fotograf: Mikael Pihlstrand

När på året är det bäst att övernatta på camping?

Det beror lite på vad du söker. Sommaren kommer nog alltid att vara den överlägset populäraste campingperioden och är given om du vill lapa sol och bada dygnet runt. Alltfler upptäcker tjusningen med att fly ut till naturen under vår och höst (och även vinter). Det är den bästa perioden för dig som söker lugn och vill ha klipporna för dig själv. Många anser även att skaldjuren är som allra godast på vinterhalvåret eftersom havet är som friskast då!

Hur vet jag om campinglivet är något för mig?

Hmm, detta är ju en högst subjektiv fråga. Alla är inte bekväma med att bo i tält eller att stuva in sig i en husvagn i sann sardin-anda. Men att bo i campingstuga kan jämföras med att bo i ett litet hus, och det klarar nog alla av. Därför vågar vi sticka ut hakan och påstå att alla borde testa på campinglivet åtminstone en gång!

Fortfarande inte övertygad? Här kan du läsa mer om varför du ska välja att bo på camping.

Är det ett krav att spela minigolf som campare?

Verkligen inte. Men det är ett roligt sätt att umgås!

Minigolf (eller bangolf som det egentligen heter) startade i USA under 1920-talet och kom till Sverige 1931. Under åren har bangolfen blivit starkt förknippad med just camping. Numera bygger många anläggningar spexiga och annorlunda banor, och då kallas det ofta för äventyrsgolf. Visste du att det finns världsmästerskap i bangolf?

Fotograf: Fabas

Finns det mat att köpa?

Ja, nu för tiden har de flesta campingplatser både restaurang, café och en enklare matbutik. Det går även att laga mat i servicehusen eller i stugorna om du väljer det boendealternativet.

Kommer jag förbanna myggor hela sommaren om jag väljer camping före hotell?

Bland det bästa med västkusten (vid sidan av skaldjuren, miljöerna och det glada folket) måste ändå vara hur lite mygg det är här. Betydligt mindre än i andra delar av landet, och det beror på närheten till det salta Västerhavet. Myggorna trivs helt enkelt inte där. Sen är det klart att du kommer stöta på fler insekter på altanen till en stuga än instängd på ett hotellrum.

Om jag kommer när receptionen är stängd, hur gör jag då?

Om du har förhandsbokat din stuga eller campingtomt, ser campingpersonalen alltid till att du får tillgång till din plats eller stuga även om du kommer utanför receptionens öppettider. Hör gärna av dig till receptionen så att de vet din ankomsttid.

Och vad gör jag om bommen är nere?

Om bommen är nerfälld och du ska checka in efter stängning, finns det på en del anläggningar stationer för självincheckning, så som det finns på flygplatser. Om du har förhandsbokat, är det också vanligt att receptionen lägger ut en nyckel till dig.

Under dagtid är bommen nedfälld för att undvika obehörig och störande trafik, annat än de som bor på området. Bommen öppnas med någon typ av accesskort som du får när du checkar in. Nattetid är bommen av säkerhets- och störningsskäl stängd för passage. Dock går det alltid att köra ut och räddningstjänsten kommer alltid igenom.

Vad kan man göra på en camping?

Oj, hur mycket tid har du? Skämt åsido, det är nästan löjligt hur stort aktivitetsutbudet är på moderna campingar. Eller vad sägs om poolområden, ziplines, klätterväggar eller uthyrning av kajaker, trampbåtar och fiskeredskap? (Och det är bara för att nämna några saker.)

Men det är också viktigt att påpeka att man inte måste göra allt det där bara för att man bor på camping. Det går lika bra att ha det som ett övernattningsställe och spendera dagarna med att upptäcka resten av Västsveriges kustlinje, exempelvis genom att båtluffa.

Vad har man på sig på en camping?

Campingpersonalen ser till att det är varmt och skönt i stugor, servicehus och alla andra inomhuslokaler. Men, det man ska tänka på när man är på en camping är att man vistas mycket utomhus. Därför kan det vara smart att kolla väderleksprognosen och att packa kläder efter väder. Jacka som klarar vind och regn, sköna byxor och vandringsskor är alltid bra att ha med sig. Besöker du campingen utanför sommarsäsongen rekommenderas även fleece- eller ulltröja, mössa, vantar och skalbyxor.

Jag trodde att alla gick runt i Foppatofflor och likadana träningsoveraller. Är det inte så?

Haha, det låter som att du har sett Galenskaparna och After Shaves sketch från tv-serien Macken. Hur rolig den sketchen än må vara så är det inte så dagens campingplatser ser ut. Så om det är det du förväntar dig kommer du nog bli besviken. Idag har folk på sig helt vanliga kläder, ofta av det mer vardagliga stuket. En camping är ju ändå ett semesterställe!

Kan man bo på camping på vintern?

Ja, det finns flera campingplatser och resorter i Bohuslän som är öppna hela året. Kom med husvagnen/husbilen eller bo i en stuga (givetvis är endast de vinter-utrustade stugorna bokningsbara). Receptionen är öppen och det finns möjlighet att förhandsboka.

Följande campingar är öppna året om: Daftö, Lagunen, Hav & logi, Grebbestadfjorden och Hafsten. Resterande anläggningar startar upp säsongen på lite olika tider, men de flesta kickar igång runt påsken.

Är stugan varm när jag kommer? 

Absolut! Om du har förhandsbokat ser campingpersonalen alltid till att värmen är påslagen i stugan när du anländer.

Vad är ett servicehus?

På alla campingplatser finns ett eller flera servicehus som alltid är tillgängliga. Där inne finns toaletter, duschar, handfat, tvättmaskiner, kök, diskplats och skötbord. Dessa utrymmen delas av alla campinggäster så se till att lämna det lika rent och prydligt som du själv vill hitta det. Bor du i stuga är det troligt att du har ett eget kök, dusch och toalett – men det är såklart tillåtet att använda servicehusen också!

Är servicehusen öppna året runt? 

Så länge campingen är öppen finns det alltid öppna servicehus.

Finns det lakan och handdukar i stugan?

Det fungerar olika på olika campingplatser. Kontrollera när du förhandsbokar om det ingår lakan och handdukar eller om det är något du kan lägga till vid bokningen.

Hur fungerar det med städning av stugan?

På de allra flesta campingplatser städar gästen själv stugan innan avresa, men det finns möjlighet att köpa till slutstädning. Kontrollera när du förhandsbokar stugan om det går att lägga till städning eller om du städar själv.

Det är första gången jag kommer med min husvagn, får man lite extra hjälp på plats om det behövs?

Det är ju alltid bra att träna backning med husvagnen innan man hamnar i skarpt läge. Men många anläggningar erbjuder hjälp och det brukar också finnas många hjälpsamma grannar. Ett tips är att koppla loss vagnen och putta in den för hand de sista metrarna. Tekniska utvecklingen går hela tiden framåt, så nu finns det även tillbehör som gör att du kan fjärrstyra vagnen från en radioenhet när du själv står bredvid på marken, och på det sättet få vagnen på plats.

 

 

 

Fler campingupplevelser

Bland klippor och salta stränder ligger campingarna i Bohuslän som ett pärlband utmed kusten. Här hittar allt från stora resorts till små gemytliga familjecampingar som erbjuder spännande aktiviteter och avkoppling.