({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
SM i utomhusmatlagning 2018. Kille håller i träslev och rör runt i mat som tillagas på muurikka över öppen eld.

Fotograf: Gustaf Elias

Utomhusmatlagning - mer än att bara grilla

Under SM i utomhusmatlagning får matlagningsintresserade sätta sina kunskaper på prov när det kommer till att laga mat över öppen eld. De tävlande komponerar sin egen meny genom att välja fritt från en råvarulista där samtliga råvaror kommer från lokala livsmedelsproducenter. Men hur svårt är det egentligen att tillaga sin mat över öppen eld? För att lära oss mer om utomhusmatlagning tog vi ett snack med Lena Flaten, huvuddomare i SM i utomhusmatlagning.

- Utomhusmatlagning handlar mycket om det kreativa skapandet, säger Lena och berättar att man inte har lika mycket utrustning att tillgå när man jobbar med utomhusmatlagning.
- Visst går det att laga nästan vilken maträtt som helst, om man vet på vilket sätt man kan nyttja de resurser som finns. Att vara duktig på att elda och styra elden är nyckeln till en lyckad utomhusmatlagning, avslöjar hon.

Lena Flaten har arbetat med matlagning i över 30 år och sedan 2003 driver hon Flammans Skafferi i Storlien. En plats som går i fronten när det kommer till mat som andas kärlek till naturen, hållbart jordbruk, mathantverkare och odlare. Där hämtas inspiration från de underbara omgivningarna i Storlien - från traktens fjäll, skog och sjö. Liksom förra året är Lena även i år huvuddomare av SM i utomhusmatlagning.

Fotograf: Jesper Anhede


Att arbeta med eld är ett spännande sätt att plocka fram smaker och tekniker på. Det bidrar till kreativitet och nya uppfinningar runt och med eld. Kan man lära sig att behärska de olika teknikerna har man ett försprång när det kommer till att laga mat på, i och över elden.
- Ibland använder man sig kanske bara av glöd eller bara av aska. Den största tekniska utmaningen är att veta hur man ska reglera värmen. Som domare tittar jag på nyttjande av elden, känsla och smak av utomhusmatlagning med råvaran i fokus, berättar Lena. Deltagarna som behärskar dessa metoder har en fördel när de deltar i SM i utomhusmatlagning.

 

Allemansrätten

Under finalen får de tävlande lagen nyttja närområdet kring tävlingsplatsen inom tävlingstiden. Det som gäller är samma regler som alltid gäller för allemansrätten. De tävlande får plocka vilda bär, blommor, svamp, nedfallna grenar och torrt ris från marken. Vissa blommor är fridlysta och får givetvis inte plockas. De tävlande lagen får heller inte ta kvistar, grenar, näver, bark, löv, ollon, nötter, eller kåda från växande träd.
- I våra bedömningar utgår vi från allemansrätten och markägares tillstånd. Vi tar med oss ledorden ”Platsen, Tiden och Aktiviteten”, berättar Lena och tipsar om att helt enkelt använda sunt förnuft när du plockar från naturen.
- Man river inte upp rötter eller trampar ner och plockar bara det man behöver. Det kan också vara bra att kolla upp vilka lagar och regler som gäller där man är och även med markägaren om det är okej, informerar Lena.

När du lagar mat utomhus behöver du med andra ord vara väl förberedd och lära dig att nyttja elden på bästa sätt.

 

Till startsidan

Andra läste också: