({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lena Lindberg Wong

Tösse Skärgård

Tösse skärgård är den största skärgården på västra sidan av Vänern. Den vackra skärgården består av ett 30-tal skogklädda öar och ett stort antal holmar och skär som bjuder in till fina paddelturer.

På Svegön, Sandön och Björkön finns inbjudande sandstränder och fina möjligheter att tälta. På öarna finns grillplatser, toaletter och vandringsleder.

Totalt har sex öar i skärgården varit bebodda och idag finns fyra bevarade torpställen från 1800-talet. Tre av dem tillhör Åmåls kommun och går att besöka för allmänheten. De är väl bevarade byggnader och torpställen och väl värda ett besök. Den inbjudande skärgården är lätt åtkomlig för kanoter och kajaker och iläggningsplatsen vid parkeringen är vid Tössebäcken utanför Tösse. De många öarna gör att skärgården erbjuder fina naturupplevelser för både enstaka paddlare och större grupper.

Fogden

Den första fyren på ön Fogden uppfördes 1851. Den nuvarande fyren på Fogden tändes första gången 15 juni 1935. På ön bodde fyrvaktaren med sin familj och djur medan han skötte sitt jobb med att tända och släcka fyren. Idag är det svårt att förstå hur en fyrvaktare med stor familj kunde klara livet ute på ön och att man dessutom kunde ha ko och höns på den höga bergknallen är närmast obegripligt. Bemanningen av fyren på Fogden drogs in 1935. Sedan 1993 används den gamla fyrvaktarbostaden av Säffle-Åmåls Dykarklubb.

 

Storön

På Storön pågår sen några år full aktivitet. Den ideella föreningen ”Öfolket” arbetar med att renovera och återställa torpet som byggdes här 1850. De vill göra området tillgängligt så att allmänheten ska kunna få en inblick i hur livet kunde te sig för 100 år sedan för en familj som levde på jordbruk och fiske. Det finns även brygga, grillplats och toaletter på ön.

 

Sandön

På Sandön finns en vacker och avskild sandstrand som lockar till många uppfriskande bad. Stranden kallas för "Rivieran" av Åmålsborna som gärna tar en båttur hit. De flesta öarna i skärgården utgörs av klipphällar och det finns gamla odlingsmarker på flera av dem. Men Sandön består som namnet säger av sand och sandsten. Det finns brygga, dansbana, toaletter och små vandringsstigar på ön. Det är Åmåls Motorbåtssällskap som samordnar den stuga som finns att hyra på ön.

 

Svegön

På Svegön arrangeras varje år midsommarfirande vilket är väl värt ett besök. Du hittar även badstrand och massor av bär och svamp på sommaren. Här finns brygga, lekplats, gräsmattor och hus som används av Segelsällskapet.

 

Limskärleden

Via Limskärleden kan du gå inomskärs mellan Köpmannebro och Vingens hamn. Denna Vänerskutled användes tidigare av mindre skutor vid frakt på Vänern, och vid dåligt väder var den en säkrare väg än ute i sjön. Sommaren 2011 var den nyprickade farleden klar och används nu flitigt av fritidsbåtarna i området. Farleden är 4,6 sjömil lång, garanterar ett djup på 1,8 meter. Sjökort finns att köpa på Åmåls Turistbyrå för 200 kr.

 

Yttre Bodane

20 kilometer söder om Tösse och cirka tre kilometer från E45 mot Yttre Bodane öppnar sig magnifika paddlingsvatten. Den örika Vänerskärgården ingår i Yttre Bodanes naturreservat och bjuder på fina möjligheter till bad och strandhugg i solen på rundslipade och släta hällskär. Paddlingsleden inomskärs följer till stora delar en gammal skutled. En fin dagstur kan vara att följa farleden upp till Trollön och Gåsön i norra delen av skärgården och tillbaka. Iläggningsplatsen ligger cirka 300 meter från naturreservatets parkeringsplats, så det kan vara bra att ha med sig en kajakvagn. Vid parkeringen finns grillplats, toalett, sopkärl och informationstavla. Yttre Bodane erbjuder också fina vandringsleder med utgångspunkt från parkeringen. Du möter växt och djurlivet samtidigt som du rör dig bland fornlämningar i form av rösen från bronsålderstiden.

Karta över Tösse Skärgård

Kartan över Tösse- och Yttre bodane skärgård innehåller markeringar för bland annat, farleder, toaletter, grillplatser, ilägningsplatser, badplatser och mycket mer. Det fins även information om sevärdheter och naturreservat. Kartan är framtagen av Vänersamarbetet Lake Vänern .