({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Potatisfestivalen svartvit bild.

Fotograf: Lasse Hammar

Potatisfestivalens historia

Det var här som entreprenören Jonas Alströmer uppmärksammade potatisens värdefulla näringsinnehåll och spred lärdomen om att odla potatis för matbruk i hela landet. Till potatisens ära anordnas varje år en Potatisfestival i stadskärnan, en idag känd folkfest!

Över 40 års firande

Potatisfestivalen startade redan år 1980 och är en kär folkfest där invånare, besökare, företag och föreningar samlas för att tillsammans skapa ett enastående kalas i stadskärnan och kringliggande områden.

Sommarevenemanget som vanligtvis tar plats i mitten på juni, är värd för artister, knallemarknad, uppträdanden, matmarknad och nöjesplatser. Enligt tradition invigs festivalen med sill och potatis på fredagens eftermiddag. Fler traditioner som levt vidare genom åren är minst en stor artist som uppträder på scen, det populära ankracet som Lions anordnar på lördagen i Lillån vid Sommartorget, British motor meet som närvarar med äldre brittiska fordon och invigning av Alingsås alléloppis bland annat.

 

Åmanska, scen Potatisfestivalen

 

Entreprenören Alströmer

Jonas Alströmer, även kallas Potatiskungen, drev under mitten på 1700-talet Alingsås som en av de främsta industristäderna i Sverige. Jonas startade manufakturer inom textilbranschen och byggde Alströmerska magasinet som idag huserar Alingsås museum. Jonas var också först i Sverige med att uppmärksamma potatisens värdefulla näringsinnehåll och möjligheter när han odlade på sin gård Nolhaga strax utanför Alingsås stadskärna. Lärdomen att äta och odla potatis för matbruk spred sig i hela landet, men var det några andra än alingsåsborna själva som förstod begreppet nola?

Som en ära till potatisen och platsen Alingsås startade Potatisfestivalen, där rotfrukten haft en central position i många år. Avbildningen av Jonas står prydligt mitt på Stora torget i stadskärnan. Läs mer om Jonas Alströmers liv och potatisens historia i Alingsås.

 

potatisfestivalen, potatisvägg

(Bild från Potatisfestivalen/Potatisens dag 2010).