Kaféstadens historia
Att samla vänner och familj över en fika är en självklarhet för de flesta svenskar. Internationellt sett är Swedish Fika än idag ett erkänt begrepp, men vad är det egentligen som präglar den svenska fikatraditionen?
Något unikt måste det i alla fall vara, för visste du att den genomsnittliga svensken spenderar två år av sitt liv med en kopp kaffe i ena handen och en kanelbulle i den andra?
Närmare 300 år som kaféstad
Vår historia börjar alltså under 1700-talet. Trots sin blygsamma storlek utmärkte sig Alingsås på den här tiden som en av Sveriges främsta industristäder. I spetsen för utvecklingen stod en av stadens pionjärer, Jonas Alströmer, som grundade Alingsås Manufakturverk. Alströmer är för de flesta känd som mannen som spred potatisen i Sverige. Industriblomstringen i trakten gjorde att allt fler kvinnor började förvärvsjobba. Som en följd av att kvinnorna inte hann baka hemma drog bageriverksamheten igång.
År 1733 delade den svenske kungen ut en av landets första bagarlicenser, vilken tillföll Anders Sundgren i Alingsås. Det hör till historien att alingsåsborna på den här tiden var oerhört trångbodda. Fanns det hjärterum hyste familjen ofta både arbetande släkt och vänner, vilket gjorde att det ofta blev trångt kring frukostbordet. På så sätt började kaféer att etablera sig och begreppet arbetarfik myntades, vilket gjorde att kafékulturen växte fram.
Som britternas pubar
Medan andra kulturer tar sin kopp kaffe eller espresso i farten, är den svenska fikan närmast en social institution. Att fika är ett sätt att umgås och koppla av, och ger samtidigt chans att ladda kroppen med ny välbehövlig energi. Det sägs att kaféer och konditorier är svenskarnas motsvarighet till britternas pubar. Det är vårt andra vardagsrum och en plats där vi umgås med vänner och bekanta.
Fika är en så pass viktig del av den svenska livsstilen att det både är ett substantiv och ett verb. Ordet har använts sedan början av 1900-talet och sägs vara ett lekfullt slanguttryck av det dåvarande ordet för kaffe – kaffi.
The Capital of Fika
Det är inte konstigt att Alingsås är en stad med många paroller: Kaféstaden Alingsås, Sveriges fikahuvudstad eller kort och gott The Capital of Fika. I den relativt lilla staden finns ett tjugotal kaféer, varav tre stycken ingår i White Guides listning över Sveriges bästa kaféer.
Under säsong kan du följa med på en guidad fikavandring och lära dig mer om Alingsås och hela Sveriges fikahistoria. Guidgen tar med dig på en tur genom stadskärnan där ni stannar till vid några av stadens bästa och äldsta kaféer, självklart med smakprovning, och avslutar därefter storlaget med prinsesstårta i anrik miljö.